Dziś już nikt nie robi takich gołąbków. Strzelczyk odtworzył staropolski przepis

"Będzie dzisiaj pieczarkowo, kapuściano i ziemniaczano" - zapowiedział swój odcinek Tomasz Strzelczyk, po czym pokazał, jak przyrządza pewną doskonale znaną ci potrawę, ale w nieco innym wydaniu. Zobacz przepis na staropolskie gołąbki od Tomasza Strzelczyka i poznaj nową (a właściwie to starą) wersję tego dania.

ObrazekStaropolskie gołąbki od Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

O tym, od jak dawna gołąbki są przyrządzane w Polsce, pisaliśmy już na przykład tutaj. A jak poszło Strzelczykowi odtworzenie tej tradycyjnej potrawy? Starodawna receptura na gołąbki, którą się pochwalił, nie zakłada użycia do tego popularnego dania ani mięsa, ani pomidorów, ani ryżu. Pojawiają się w niej za to grzyby, cebula i... ziemniaki.

My jesteśmy spokojni o wykonanie. Tomasz Strzelczyk należy do tych kucharzy, którzy na swoim fachu znają się jak mało kto, a jego przekaz jest zawsze jasny i klarowny. Tak jest również w przypadku jego staropolskich gołąbków. Nie zwlekajmy więc i pokażmy, jak się prezentują.

Obrazek
Staropolskie gołąbki od Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Staropolskie gołąbki od Strzelczyka

Składniki:

Farsz:

  • 1 mała główka kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 350 g pieczarek
  • 150 ml bulionu
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • świeży tymianek
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z kapusty wytnij głąb, a następnie sparz ją w dużym garnku z gotującą się wodą pod przykryciem. Powinno to zająć około 10 minut. Kiedy liście będą już miękkie, zdejmij je z kapusty i przełóż na talerz.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Pieczarki oczyść i również zetrzyj — tym razem na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej pieczarki, a po kilku minutach ziemniaki. Całość podsmaż, ostudź i dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Obrazek
Staropolskie gołąbki od Strzelczyka - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Teraz wyłóż dno naczynia żaroodpornego liśćmi kapusty. W pozostałe zawiń przygotowany farsz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie zabierz się za sos.

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i smaż kilka minut. Teraz wlej do tych składników bulion i śmietankę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i smaż do odparowania i zgęstnienia sosu. Następnie zalej nim przygotowane gołąbki. Całość piecz 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Rzuć też okiem na ten nowy przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯