Ewa Wachowicz do zupy grzybowej wlewa alkohol. To dlatego ma taki aromat

Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na pyszną zupę grzybową, której aromat wypełni całą kuchnię. W jej garnku ląduje mała porcja alkoholu, dzięki której wydobywa się jeszcze więcej smaku z podgrzybków.

Zupa grzybowa- PysznościZupa grzybowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

W lasach można już zaobserwować prawdziwy wysyp podgrzybków i borowików, a grzybiarze z radością chwalą się koszami pełnymi leśnych zbiorów. To dobry moment, aby wykorzystać bogactwo lasów i na bazie zebranych grzybów ugotować pyszną, jesienną zupę. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, aby wywar był jeszcze bogatszy w smaku. Jej sekretem jest dodawanie koniaku, napoju alkoholowego typu winiak, pochodzącego z Francji. Nie musisz jednak obawiać się procentów w zupie- większość z nich ulatnia się podczas parowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Zupa grzybowa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków i podgrzybków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kieliszek koniaku,
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 ml śmietany,
  • natka pietruszki,
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby czyszczę dokładnie szczoteczką i krótko płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Kroję je w mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone grzyby. Podlewam koniakiem i odparowuję, aby pozbyć się procentów.
  3. Wlewam do garnka bulion warzywny i gotuję pod przykryciem.
  4. Nabieram chochelkę zupy i przelewam do miseczki lub szklanki. Dodaję do tej porcji śmietanę, aby zahartować zupę. Wlewam ponownie do garnka.
  5. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Porcję zupy przelewam do głębokiego talerza. Dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz dodaję grzanki.
Zupa grzybowa- Pyszności
Zupa grzybowa- Pyszności © Canva

Z czym podawać zupę grzybową?

Zupa grzybowa świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem, na przykład bagietką lub chlebem w formie miseczki. Upiecz grzanki, posmaruj je czosnkiem i posyp świeżą pietruszką. To dodaje zupie aromatu czosnku i dodatkowej warstwy smaku. Przed podaniem zupę możesz posypać odrobiną parmezanu lub dorzucić kleks kwaśnej śmietany. Aby była bardziej sycąca, to do wywaru można dodać również ziemniaki lub ugotowany makaron.

Czy zupę grzybową można wekować?

Jeśli ugotowałeś zbyt dużą porcję zupy lub chcesz przygotować słoiki na późniejszy czas, zupa grzybowa sprawdzi się znakomicie. Do takiej zupy nie dodajemy świeżych warzyw i ziół, wybieramy te suszone. Nie dodawaj do niej również żadnej śmietanki, bo wek się zepsuje. Zabielić grzybową możesz później po podgrzaniu.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna