Ewa Wachowicz do zupy grzybowej wlewa alkohol. To dlatego ma taki aromat

Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na pyszną zupę grzybową, której aromat wypełni całą kuchnię. W jej garnku ląduje mała porcja alkoholu, dzięki której wydobywa się jeszcze więcej smaku z podgrzybków.

Zupa grzybowa- PysznościZupa grzybowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska

W lasach można już zaobserwować prawdziwy wysyp podgrzybków i borowików, a grzybiarze z radością chwalą się koszami pełnymi leśnych zbiorów. To dobry moment, aby wykorzystać bogactwo lasów i na bazie zebranych grzybów ugotować pyszną, jesienną zupę. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, aby wywar był jeszcze bogatszy w smaku. Jej sekretem jest dodawanie koniaku, napoju alkoholowego typu winiak, pochodzącego z Francji. Nie musisz jednak obawiać się procentów w zupie- większość z nich ulatnia się podczas parowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Zupa grzybowa Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków i podgrzybków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kieliszek koniaku,
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 ml śmietany,
  • natka pietruszki,
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby czyszczę dokładnie szczoteczką i krótko płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Kroję je w mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone grzyby. Podlewam koniakiem i odparowuję, aby pozbyć się procentów.
  3. Wlewam do garnka bulion warzywny i gotuję pod przykryciem.
  4. Nabieram chochelkę zupy i przelewam do miseczki lub szklanki. Dodaję do tej porcji śmietanę, aby zahartować zupę. Wlewam ponownie do garnka.
  5. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Porcję zupy przelewam do głębokiego talerza. Dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz dodaję grzanki.
Zupa grzybowa- Pyszności
Zupa grzybowa- Pyszności © Canva

Z czym podawać zupę grzybową?

Zupa grzybowa świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem, na przykład bagietką lub chlebem w formie miseczki. Upiecz grzanki, posmaruj je czosnkiem i posyp świeżą pietruszką. To dodaje zupie aromatu czosnku i dodatkowej warstwy smaku. Przed podaniem zupę możesz posypać odrobiną parmezanu lub dorzucić kleks kwaśnej śmietany. Aby była bardziej sycąca, to do wywaru można dodać również ziemniaki lub ugotowany makaron.

Czy zupę grzybową można wekować?

Jeśli ugotowałeś zbyt dużą porcję zupy lub chcesz przygotować słoiki na późniejszy czas, zupa grzybowa sprawdzi się znakomicie. Do takiej zupy nie dodajemy świeżych warzyw i ziół, wybieramy te suszone. Nie dodawaj do niej również żadnej śmietanki, bo wek się zepsuje. Zabielić grzybową możesz później po podgrzaniu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć