Ewa Wachowicz do zupy grzybowej wlewa alkohol. To dlatego ma taki aromat
Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na pyszną zupę grzybową, której aromat wypełni całą kuchnię. W jej garnku ląduje mała porcja alkoholu, dzięki której wydobywa się jeszcze więcej smaku z podgrzybków.
12.09.2023 14:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W lasach można już zaobserwować prawdziwy wysyp podgrzybków i borowików, a grzybiarze z radością chwalą się koszami pełnymi leśnych zbiorów. To dobry moment, aby wykorzystać bogactwo lasów i na bazie zebranych grzybów ugotować pyszną, jesienną zupę. Ewa Wachowicz ma swój sposób na to, aby wywar był jeszcze bogatszy w smaku. Jej sekretem jest dodawanie koniaku, napoju alkoholowego typu winiak, pochodzącego z Francji. Nie musisz jednak obawiać się procentów w zupie- większość z nich ulatnia się podczas parowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa grzybowa Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kg prawdziwków i podgrzybków,
- 1 łyżka masła,
- 1 kieliszek koniaku,
- 1 i ½ l bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- 200 ml śmietany,
- natka pietruszki,
- grzanki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby czyszczę dokładnie szczoteczką i krótko płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Kroję je w mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzewam masło i wrzucam pokrojone grzyby. Podlewam koniakiem i odparowuję, aby pozbyć się procentów.
- Wlewam do garnka bulion warzywny i gotuję pod przykryciem.
- Nabieram chochelkę zupy i przelewam do miseczki lub szklanki. Dodaję do tej porcji śmietanę, aby zahartować zupę. Wlewam ponownie do garnka.
- Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Porcję zupy przelewam do głębokiego talerza. Dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz dodaję grzanki.
Z czym podawać zupę grzybową?
Zupa grzybowa świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem, na przykład bagietką lub chlebem w formie miseczki. Upiecz grzanki, posmaruj je czosnkiem i posyp świeżą pietruszką. To dodaje zupie aromatu czosnku i dodatkowej warstwy smaku. Przed podaniem zupę możesz posypać odrobiną parmezanu lub dorzucić kleks kwaśnej śmietany. Aby była bardziej sycąca, to do wywaru można dodać również ziemniaki lub ugotowany makaron.
Czy zupę grzybową można wekować?
Jeśli ugotowałeś zbyt dużą porcję zupy lub chcesz przygotować słoiki na późniejszy czas, zupa grzybowa sprawdzi się znakomicie. Do takiej zupy nie dodajemy świeżych warzyw i ziół, wybieramy te suszone. Nie dodawaj do niej również żadnej śmietanki, bo wek się zepsuje. Zabielić grzybową możesz później po podgrzaniu.