Farsz z ryżu i mięsa odchodzi do lamusa. Jesienne gołąbki to bajka na talerzu

Farsz z ryżu i mięsa odchodzi do lamusa. Jesienne gołąbki to bajka na talerzu

Gołąbki w jesiennym wydaniu
Gołąbki w jesiennym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka
14.09.2023 19:28

To właśnie ten moment! Do naszych kuchni wjeżdża jesienne menu. I tak się składa, że wiem, od czego dobrze rozpocząć nowy sezon kulinarny. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wraz z wrześniem nie zmienia się jedynie pogoda i nasza garderoba. W tym okresie wiele modyfikacji można zauważyć też w kuchni. Odchodzimy od lekkich i kolorowych sałatek. Zamiast nich zaczynają królować syterozgrzewające zupy. Jednocześnie pojawia się też sporo pysznych warzyw na czele z dynią

Wiesz, za co kocham jeszcze jesień? To idealny moment, aby przygotować całą masę genialnych dań z leśnymi grzybami w roli głównej. I tym się dzisiaj zajmiemy. Będzie się działo!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w jesiennym wydaniu

Z racji, że gołąbki to jedna z największych perełek polskiej kuchni, to właśnie na nich dzisiaj się skupię. Na pewno w swoich przepisach masz sprawdzoną recepturę na tradycyjny farsz do gołąbków na bazie mięsa i ryżu. 

Dziś jednak zachęcam cię do małej modyfikacji. Będzie to świetny sposób na powitanie jesieni w każdej kuchni. Zamiast tradycyjnego farszu postaw na niezawodny duet kaszy oraz leśnych grzybów. Prawda, że brzmi pysznie? A jak smakuje, tego po prostu nie da opisać się słowami!

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni© Adobe Stock | Nikita

Jak zrobić jesienne gołąbki krok po kroku?

Skoro wiesz już, na jakiej bazie przygotować jesienne gołąbki, czas poznać szczegółową instrukcję. Gwarantuję ci, że nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, z tym przepisem sobie poradzisz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 200 g grzybów leśnych,
  • 350 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • 1 cebula,
  • ½ natki pietruszki,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij standardowo od przygotowania liści kapusty na gołąbki. Sparz je w osolonej wodzie i usuń zgrubienia. 
  2. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Pamiętaj, zrób to w sposób al dente.
  3. Nie zapomnij też posiekać drobno cebuli. Przerzuć ją potem na rozgrzaną patelnię i zacznij smażyć. 
  4. Kiedy warzywo nabierze już złocistych rumieńców, na patelnię możesz dodać leśne grzyby. Oczywiście wcześniej je dokładnie oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
  5. I to wszystko jeśli chodzi o przygotowanie półproduktów. Teraz wszystko, co trzeba zrobić, to je ze sobą połączyć. Zacznij od wymieszania kaszy z zawartością patelni. 
  6. Do powstałej miksu dodaj też posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu farsz do gołąbków jest już gotowy.
  7. Nakładaj część mieszanki na każdy liść kapusty, po czym zwiń ciasno w gołąbka.
  8. Gołąbki przełóż do dużego garnka. Nie zapomnij dodać też bulionu, rób to jednak w porcjach, dolewając mieszankę co jakiś czas.
  9. Tak przygotowane gołąbki duś ok. 50 minut na palniku pod przykryciem. Smacznego!

Oczywiście gołąbki przed podaniem możesz udekorować dodatkowo grzybowym sosem. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić. Po prostu palce lizać!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także