PrzepisObiadTen przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Ten przepis pozwoli ci odkryć gołąbki na nowo. Tradycyjny obiad w nowoczesnym wydaniu

Gołąbki w innej odsłonie- Pyszności
Gołąbki w innej odsłonie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
25.08.2023 13:32

Gołąbki w nietypowym wydaniu zaskoczą cię swoim wyjątkowym smakiem. Przygotujesz je bez zawijania, wystarczy odpowiednio nafaszerować główkę kapusty i zapiec ją w piekarniku.

Gołąbki to jedno z dań, które słusznie zaliczamy do klasyków polskiej kuchni. Wiele osób unika ich przygotowania ze względu na dość długi proces. Z tym przepisem okazuje się to być o wiele łatwiejsze. Nie marnuję czasu na zawijanie zgrabnych kopert z kapusty i mięsa, bo cały farsz wkładam do środka wydrążonej kapusty.

Warzywo dodatkowo owijam boczkiem i zapiekam, dzięki czemu ma w sobie jeszcze więcej smaku i aromatu. Ten przepis to hit, który za każdym razem robi furorę na stole. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Pokochają go wszyscy fani gołąbków.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane gołąbki w główce kapusty

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • jajo,
  • 1/2 szklanki posiekanego koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • mała młoda kapusta,
  • 100 g sera żółtego,
  • 400 g boczku w plastrach.

Dodatki:

  • 800 g sosu pomidorowego,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z kapusty wycinam głąb i przy pomocy łyżki wydrążam wnętrze.

Gołąbki w kapuście- Pyszności
Gołąbki w kapuście- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do miski przekładam mielone mięso z łopatki. Dodaję jajko, posiekaną drobno cebulę, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam całość solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam. Powstałym farszem wypełniam wydrążoną wcześniej kapustę. W sam środek wtykam kawałek sera i przykrywam go mięsem.

Faszerowanie kapusty- Pyszności
Faszerowanie kapusty- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Mięsem otulam również całą kapustę. Następnie owijam całość plastrami boczku. Zawijam w folię i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez godzinę, następnie zdejmuję folię i wstawiam ponownie do piekarnika, ale tym razem na 15 minut.

Faszerowanie kapusty- Pyszności
Faszerowanie kapusty- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczone danie polewam sosem pomidorowym. Kroję na porcje i serwuję swoim bliskim. Najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser apetycznie wypływa ze środka. Smacznego!

Faszerowanie kapusty- Pyszności
Faszerowanie kapusty- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także