PrzepisZalej fasolę Jaś tym produktem i wstaw do pieca. Po 40 minutach będzie wybornie aromatyczna i delikatna

Zalej fasolę Jaś tym produktem i wstaw do pieca. Po 40 minutach będzie wybornie aromatyczna i delikatna

Gotowanie fasoli jaś - Pyszności; Foto: Screen z filmu na kanale YouTube WegeTuba
Gotowanie fasoli jaś - Pyszności; Foto: Screen z filmu na kanale YouTube WegeTuba

25.11.2022 10:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wegańskim metodom przyrządzania potraw nie można zarzucić braku kreatywności. A jeśli do tego dochodzi jeszcze TikTok, można spodziewać się nie lada rewelacji. Fasola Jaś zapiekana w cydrze - to jeden z przepisów, które pochodzą właśnie z tego portalu, a które zachwycają jak mało co. 

Fasola Jaś to prawdziwy hit wśród wegetarian. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika i - co przede wszystkim ważne przy wegetariańskiej lub wegańskiej diecie - białka. Ma lekko słodkawy smak, przez co jest częstą przekąską samą w sobie. Wystarczy ją namoczyć i ugotować, a wtedy masz już idealny zamiennik dla niezdrowego popcornu podczas oglądania filmu w domu.

Fasola Jaś - Pyszności; foto: Canva
Fasola Jaś - Pyszności; foto: Canva

Cydru natomiast nie trzeba nikomu przedstawiać. To masowo produkowany w Europie napój wytwarzany z fermentowanego moszczu jabłek. Popularny przede wszystkim w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, jest świetnym pomysłem na spożytkowanie nadmiaru zebranych jabłek.

Te dwa składniki połączyła użytkowniczka TikToka o nicku wegannerd. Musimy przyznać, że zdobyła nasze zaciekawienie. Oto przepis na fasolę jaś i cydr w jednym daniu.

Fasola Jaś zapiekana w cydrze

Składniki:

  • butelka cydru
  • 1 opakowanie fasoli Jaś 0,4 kg
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • gałązka rozmarynu
  • listki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • dwie kromki chleba

Sposób przygotowania:

Fasolę Jaś namocz i ugotuj. Następnie odcedź.

Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Oliwę rozgrzej na patelni i usmaż na niej tak pokrojoną cebulę do zeszklenia.

Teraz przygotuj formę do pieczenia. Włóż do niej ugotowaną fasolę i zalej cydrem. Następnie rozłóż usmażoną cebulę i zalej całość bulionem warzywnym.

Dopraw kilkoma gałązkami rozmarynu i listkami świeżego tymianku. Posól i popieprz według uznania.

Fasola Jaś pieczona w cydrze - Pyszności; foto: Canva
Fasola Jaś pieczona w cydrze - Pyszności; foto: Canva

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia przykryj od wierzchu papierem do pieczenia. Piecz pod przykryciem około 40 minut.

Kromki chleba usmaż na oliwie. W formie grzanek będą idealnie pasowały do przygotowanego dania. Smacznego!

Sprawdź też ten przepis na kociołek z piekarnika z kapustą, kiełbasą i boczkiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.