Zalej fasolę Jaś tym produktem i wstaw do pieca. Po 40 minutach będzie wybornie aromatyczna i delikatna
25.11.2022 10:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegańskim metodom przyrządzania potraw nie można zarzucić braku kreatywności. A jeśli do tego dochodzi jeszcze TikTok, można spodziewać się nie lada rewelacji. Fasola Jaś zapiekana w cydrze - to jeden z przepisów, które pochodzą właśnie z tego portalu, a które zachwycają jak mało co.
Fasola Jaś to prawdziwy hit wśród wegetarian. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika i - co przede wszystkim ważne przy wegetariańskiej lub wegańskiej diecie - białka. Ma lekko słodkawy smak, przez co jest częstą przekąską samą w sobie. Wystarczy ją namoczyć i ugotować, a wtedy masz już idealny zamiennik dla niezdrowego popcornu podczas oglądania filmu w domu.
Cydru natomiast nie trzeba nikomu przedstawiać. To masowo produkowany w Europie napój wytwarzany z fermentowanego moszczu jabłek. Popularny przede wszystkim w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, jest świetnym pomysłem na spożytkowanie nadmiaru zebranych jabłek.
Te dwa składniki połączyła użytkowniczka TikToka o nicku wegannerd. Musimy przyznać, że zdobyła nasze zaciekawienie. Oto przepis na fasolę jaś i cydr w jednym daniu.
Fasola Jaś zapiekana w cydrze
Składniki:
- butelka cydru
- 1 opakowanie fasoli Jaś 0,4 kg
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 200 ml bulionu warzywnego
- gałązka rozmarynu
- listki świeżego tymianku
- sól, pieprz
- dwie kromki chleba
Sposób przygotowania:
Fasolę Jaś namocz i ugotuj. Następnie odcedź.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Oliwę rozgrzej na patelni i usmaż na niej tak pokrojoną cebulę do zeszklenia.
Teraz przygotuj formę do pieczenia. Włóż do niej ugotowaną fasolę i zalej cydrem. Następnie rozłóż usmażoną cebulę i zalej całość bulionem warzywnym.
Dopraw kilkoma gałązkami rozmarynu i listkami świeżego tymianku. Posól i popieprz według uznania.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia przykryj od wierzchu papierem do pieczenia. Piecz pod przykryciem około 40 minut.
Kromki chleba usmaż na oliwie. W formie grzanek będą idealnie pasowały do przygotowanego dania. Smacznego!
Sprawdź też ten przepis na kociołek z piekarnika z kapustą, kiełbasą i boczkiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.