Po co piec chleb w formie, gdy można zrobić to znacznie łatwiej. Ten sposób nie ma sobie równych

Chleb z rękawa do pieczenia - Pyszności; foto: Canva

Popyt na przepisy na pieczony w domu chleb wzrósł w ostatnich latach kilkukrotnie. Wraz z nim, Internet zaczął pękać w szwach od piekarzy – amatorów, udzielających porad na temat tej czynności. Niektóre ich receptury to prawdziwe perełki. Wśród nich znajduje się między innymi przepis na chleb z rękawa do pieczenia. 

Zainteresowanie pieczeniem chleba w domu nie ustaje od kilku lat. Rozpoczęło się nagle, w czasie pandemii, a popularność tego hobby wzrosła jeszcze bardziej w momencie wybuchu wojny na Ukrainie. Wygląda na to, że uznaliśmy, że takie umiejętności są ważne i mogą być przydatne. Taki pogląd wzmacnia inflacja i szalejące ceny chleba w piekarniach.

Chleb z rękawa do pieczenia – Pyszności; foto: Canva

W odmętach Internetu czasem rzuci nam się w oczy prawdziwa perełka wśród przepisów na chleb. Do tej grupy zaliczamy przepis na chleb z rękawa do pieczenia, którego sposób przygotowania pokazała prowadząca kanał na YouTube o nazwie Słodko Słodka. Zakochaliśmy się w tej recepturze od pierwszego wejrzenia i od razu wiedzieliśmy, że musimy podzielić się nią z tobą.

Jak reklamuje swój przepis jego autorka:

(…) po rozcięciu rękawa do pieczenia zapach chleba unosi się po całym domu.

Nas zachęciła, a ciebie? Oto przepis.

Chleb z rękawa do pieczenia

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typu 650
  • 300 g mąki pełnoziarnistej typu 1850
  • 10 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Przesiej obie mąki do miski. Następnie dodaj do nich drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie przemieszaj przy użyciu łyżki.

W takiej mieszance zrób dołek i wlej olej i wodę. Ta druga powinna być ciepła, ale nie gorąca.

Teraz czas na wyrobienie z tego masy. Możesz do tego użyć zarówno miksera, jak i rąk.

Drugą miskę wysmaruj olejem i wsadź do niej wyrobione ciasto. Przykryj szmatką i odstaw na około godzinę – masa powinna się dwukrotnie zwiększyć.

Chleb z rękawa do pieczenia – Pyszności; foto: Canva

Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Przyciśnij je w celu odgazowania, a następnie wyrób odpowiadającą ci formę bochenka.

Teraz zawiąż rękaw do pieczenia z jednej strony i umieść ciasto w środku. Obsyp je jeszcze lekko mąką, ponacinaj w kilku miejscach i zawiąż rękaw z drugiej strony. Odstaw na 20 minut.

Piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Piekarnik powinien być nastawiony na grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyłącz piekarnik, rozetnij rękaw i pozostaw chlebek do wystygnięcia na kratce.

Sprawdź też ten przepis na pyszne ciasto. Szczegóły w filmie z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×