Nie każdy zna ten sposób. Zrób jedną rzecz, a jajko nie pęknie w czasie gotowania
Wrzucone do gotującej się wody jajko pęka najczęściej z dwóch powodów. Jednym z nich jest różnica temperatur, drugim - uszkodzenie skorupki. Chcąc delektować się idealnie ugotowanym bez uszczerbków jajkiem, warto zastosować kilka metod, które pozwolą nie tylko na zachowanie skorupki w całości, ale też na uratowanie już tej pękniętej.
28.03.2023 | aktual.: 30.03.2023 23:00
Jak zabrać się za gotowanie jajek, by skorupka nie pękała po wrzuceniu do gorącej wody? Trzeba wcześniej zadbać o kilka szczegółów. Różnica temperatur, stan skorupki oraz kilka innych czynników wpływają na to, jak zachowa się jajko w gorącej wodzie. Na co zwrócić szczególną uwagę? Poznajcie kilka prostych trików, które ułatwią ugotowanie idealnego jajka oraz pozwolą na uratowanie już tego pękniętego.
Co zrobić, żeby jajko nie pękało podczas gotowania?
Jajka pękają najczęściej z powodu różnicy temperatur, zwłaszcza jeśli trafiają do gorącej wody prosto z lodówki. Najlepiej wyjąć je z chłodziarki ok. 20 minut przed gotowaniem, by delikatnie się ogrzały. Wkładając jajka do wrzątku, róbmy to delikatnie, by nie rozbiły się, uderzając o dno garnka. Można np. położyć je na łyżce i zanurzyć w wodzie. Co ważne, nie wrzucamy ich do bulgoczącej wody, a lekko wrzącej. Przed gotowaniem obejrzyj jajko dokładnie, czy nie ma na nim uszkodzeń.
Częściej pękają jajka o delikatniejszych skorupkach. Twardość skorupki - jak niektórzy mylnie sądzą - nie zależy od jej koloru, a od... zdrowia kury. Jeżeli skorupka jajka jest delikatna, łatwo pęka, oznacza to, że najpewniej dieta kury nie była optymalna i/lub jajko zostało zniesione pod koniec okresu nieśności, czyli kiedy organizm kury był już wyeksploatowany dużą liczbą wyprodukowanych jajek. Kupując jajka, warto zwracać uwagę na to, by pochodziły od zdrowych kur.
Chcąc uchronić skorupkę przed pęknięciem, wodę warto wcześniej zakwasić, czyli dodać do niej soli, niewielką ilość soku z cytryny, ocet, zadziała także sok z ogórków. Metodę tę zastosować można również po pęknięciu skorupki - białko przestanie z niej wypływać podczas gotowania. Kolejnym sposobem jest przekłucie skorupki. Igłą, szpilką bądź pineską traktujemy szerszą końcówkę jajka. Dzięki temu przekłuwamy znajdujący się tam pęcherzyk powietrza, przez co ciśnienie, które narasta w jajku, spada. Tym samym uchroni to skorupkę przed pęknięciem.
Jak długo gotować jajka?
Wiele zależy od wielkości jajka, jakie chcemy ugotować: większe potrzebuje więcej czasu. Jajka na miękko gotuje się zazwyczaj od 2 do 4 minut. Po ok. 2 minutach białko będzie lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Po 4 minutach białko zetnie się, ale przy samym żółtku pozostanie miękkie. Jajka na półmiękko gotuje się ok. 5-6 minut - po tym czasie otrzymamy tzw. jajko mollet, czyli ze ściętym białkiem i półściętym żółtkiem. Natomiast jajka na twardo gotujemy ok. 8-10 minut.
Zobacz także 23 genialne triki z jajkami, które warto znać: