PrzepisRosół Pascala Brodnickiego nie ma sobie równych. To dzięki tym trzem składnikom

Rosół Pascala Brodnickiego nie ma sobie równych. To dzięki tym trzem składnikom

To klasyk wśród polskich zup. Długo gotowany mięsny wywar z dużą ilością warzyw i przypraw lubią wszyscy. Znany kucharz przygotowuje go w wersji ulepszonej, na orientalną nutę. Warto wypróbować przepis na rosół Pascala Brodnickiego.

Rosół Pascala Brodnickiego - Pyszności; źródło: Canva
Rosół Pascala Brodnickiego - Pyszności; źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

06.05.2023 17:33

Francusko-polski kucharz prowadzi warsztaty kulinarne, wydaje książki kucharskie, a popularność zdobył dzięki programom, które przez lata prowadził w telewizji. Jego autorski magazyn "Pascal: po prostu gotuj!", emitowany na antenie TVN był jednym z pierwszych programów kulinarnych, które zapoczątkowały późniejszy boom na gotowanie na ekranie.

Jak rosół robi Pascal Brodnicki?

Pascal Brodnicki prowadzi również własną stronę, na której publikuje swoje przepisy. Jedną z opracowanych przez niego receptur jest rosół. Jednak nie taki zwykły, jaki znamy z niedzielnych obiadów u babci.

Kucharz opracował własną wersję rosołu z orientalną nutą. Dodaje do zupy imbir, cynamon i goździki. Tak doprawiony rosół jest bardzo wyrazisty i wspaniale rozgrzewa, a że pogoda jest ostatnio kapryśna - warto go przygotować.

Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Rosół Pascala Brodnickiego - przepis

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 l wody
  • 3 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 białka
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszki, marchewki i pora obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na dużym gazie.
  2. Cebule obierz i opal nad palnikiem. Przełóż je do garnka i dodaj obrany kawałek imbiru. Kurczaka podziel na porcje i włóż do naczynia z jarzynami. Dorzuć laskę cynamonu i goździki.
  3. Teraz gotuj całość na niewielkim płomieniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw rosół do całkowitego ostygnięcia.
  4. Wystudzony wywar przelej przez sitko, zatrzymaj tylko marchewki i mięso. Przelej bulion do garnka, dodaj do niego spienione białka i zagotuj. Zbierz ścięte białka znajdujące się na powierzchni rosołu. Zupę serwuj z kawałkami marchewki, mięsa oraz z ugotowanym makaronem.

Wolisz pomidorówkę? Nasz przepis znajdziesz poniżej:

Wybrane dla Ciebie