PrzepisRosół Pascala Brodnickiego nie ma sobie równych. To dzięki tym trzem składnikom

Rosół Pascala Brodnickiego nie ma sobie równych. To dzięki tym trzem składnikom

Rosół Pascala Brodnickiego - Pyszności; źródło: Canva
Rosół Pascala Brodnickiego - Pyszności; źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk
06.05.2023 17:33

To klasyk wśród polskich zup. Długo gotowany mięsny wywar z dużą ilością warzyw i przypraw lubią wszyscy. Znany kucharz przygotowuje go w wersji ulepszonej, na orientalną nutę. Warto wypróbować przepis na rosół Pascala Brodnickiego.

Francusko-polski kucharz prowadzi warsztaty kulinarne, wydaje książki kucharskie, a popularność zdobył dzięki programom, które przez lata prowadził w telewizji. Jego autorski magazyn "Pascal: po prostu gotuj!", emitowany na antenie TVN był jednym z pierwszych programów kulinarnych, które zapoczątkowały późniejszy boom na gotowanie na ekranie.

Jak rosół robi Pascal Brodnicki?

Pascal Brodnicki prowadzi również własną stronę, na której publikuje swoje przepisy. Jedną z opracowanych przez niego receptur jest rosół. Jednak nie taki zwykły, jaki znamy z niedzielnych obiadów u babci.

Kucharz opracował własną wersję rosołu z orientalną nutą. Dodaje do zupy imbir, cynamon i goździki. Tak doprawiony rosół jest bardzo wyrazisty i wspaniale rozgrzewa, a że pogoda jest ostatnio kapryśna - warto go przygotować.

Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock
Rosół - Pyszności; źródło: AdobeStock

Rosół Pascala Brodnickiego - przepis

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 l wody
  • 3 pietruszki
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 białka
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszki, marchewki i pora obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na dużym gazie.
  2. Cebule obierz i opal nad palnikiem. Przełóż je do garnka i dodaj obrany kawałek imbiru. Kurczaka podziel na porcje i włóż do naczynia z jarzynami. Dorzuć laskę cynamonu i goździki.
  3. Teraz gotuj całość na niewielkim płomieniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw rosół do całkowitego ostygnięcia.
  4. Wystudzony wywar przelej przez sitko, zatrzymaj tylko marchewki i mięso. Przelej bulion do garnka, dodaj do niego spienione białka i zagotuj. Zbierz ścięte białka znajdujące się na powierzchni rosołu. Zupę serwuj z kawałkami marchewki, mięsa oraz z ugotowanym makaronem.

Wolisz pomidorówkę? Nasz przepis znajdziesz poniżej:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także