Rosół Pascala Brodnickiego nie ma sobie równych. To dzięki tym trzem składnikom
To klasyk wśród polskich zup. Długo gotowany mięsny wywar z dużą ilością warzyw i przypraw lubią wszyscy. Znany kucharz przygotowuje go w wersji ulepszonej, na orientalną nutę. Warto wypróbować przepis na rosół Pascala Brodnickiego.
06.05.2023 17:33
Francusko-polski kucharz prowadzi warsztaty kulinarne, wydaje książki kucharskie, a popularność zdobył dzięki programom, które przez lata prowadził w telewizji. Jego autorski magazyn "Pascal: po prostu gotuj!", emitowany na antenie TVN był jednym z pierwszych programów kulinarnych, które zapoczątkowały późniejszy boom na gotowanie na ekranie.
Jak rosół robi Pascal Brodnicki?
Pascal Brodnicki prowadzi również własną stronę, na której publikuje swoje przepisy. Jedną z opracowanych przez niego receptur jest rosół. Jednak nie taki zwykły, jaki znamy z niedzielnych obiadów u babci.
Kucharz opracował własną wersję rosołu z orientalną nutą. Dodaje do zupy imbir, cynamon i goździki. Tak doprawiony rosół jest bardzo wyrazisty i wspaniale rozgrzewa, a że pogoda jest ostatnio kapryśna - warto go przygotować.
Rosół Pascala Brodnickiego - przepis
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 l wody
- 3 pietruszki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 laska cynamonu
- 2 białka
- 4 cm korzenia imbiru
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
- Pietruszki, marchewki i pora obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na dużym gazie.
- Cebule obierz i opal nad palnikiem. Przełóż je do garnka i dodaj obrany kawałek imbiru. Kurczaka podziel na porcje i włóż do naczynia z jarzynami. Dorzuć laskę cynamonu i goździki.
- Teraz gotuj całość na niewielkim płomieniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw rosół do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzony wywar przelej przez sitko, zatrzymaj tylko marchewki i mięso. Przelej bulion do garnka, dodaj do niego spienione białka i zagotuj. Zbierz ścięte białka znajdujące się na powierzchni rosołu. Zupę serwuj z kawałkami marchewki, mięsa oraz z ugotowanym makaronem.
Wolisz pomidorówkę? Nasz przepis znajdziesz poniżej: