PrzepisOgórki po warszawsku nie mają sobie równych. Ich receptura to prawdziwe mistrzostwo

Ogórki po warszawsku nie mają sobie równych. Ich receptura to prawdziwe mistrzostwo

Ogórki po warszawsku nie mają sobie równych. Ich receptura to prawdziwe mistrzostwo
Paulina

01.08.2022 14:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na przygotowywanie ogórków trwa w pełni. W internecie znajdziemy wiele przepisów na ogórki kiszone. Często proces ich przygotowania różni się od siebie. My dziś przedstawimy jak przygotować ogórki po warszawsku. Ogórki po warszawsku naprawdę proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Oto lista składników i dokładny sposób przygotowanie tych przetworów.

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 8 szklanek wody
  • 160 g zwykłego cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 liści laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Ogórki po warszawsku krok po kroku:

Przygotuj 2 kilogramy ogórków. Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Następnie przygotuj zalewę.

Zalewa: wodę zagotuj w garnku z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Podczas wrzenia dodaj sól, cukier i gotuj wszystko ok. 15 minut. Dolej ocet, możesz dać tyle ile w przepisie lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze ogórki. Odstaw wszystko do ostudzenia. Podczas studzenia zalewy uszykuj słoiki.

Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Wyparz dokładnie słoiki i na dno każdego z nich dodaj pół łyżeczki gorczycy, 2 plasterki czosnku, kilka plasterków chrzanu i marchewki, oraz łodygę kopru wraz z baldachem. Potem zacznij składać ogórki, bardzo ciasno i zalej zalewą. Następny krok to pasteryzacja.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj tak by woda wrzącą i od momentu zagotowania wody, trzymaj słoiki ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków - im mniejsze, tym krótszego czasu potrzebują. Ogórki powinny odstać min. 1 tydzień, zanim zaczniemy je jeść. Optymalny czas to ok. 2 tygodni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować niezawodną surówkę z marynowanej marchewki krok po kroku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.