Ogórki po warszawsku nie mają sobie równych. Ich receptura to prawdziwe mistrzostwo

Sezon na przygotowywanie ogórków trwa w pełni. W internecie znajdziemy wiele przepisów na ogórki kiszone. Często proces ich przygotowania różni się od siebie. My dziś przedstawimy jak przygotować ogórki po warszawsku. Ogórki po warszawsku naprawdę proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Oto lista składników i dokładny sposób przygotowanie tych przetworów.

Obrazek
Paulina

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 8 szklanek wody
  • 160 g zwykłego cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 liści laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Ogórki po warszawsku krok po kroku:

Przygotuj 2 kilogramy ogórków. Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Następnie przygotuj zalewę.

Zalewa: wodę zagotuj w garnku z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Podczas wrzenia dodaj sól, cukier i gotuj wszystko ok. 15 minut. Dolej ocet, możesz dać tyle ile w przepisie lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze ogórki. Odstaw wszystko do ostudzenia. Podczas studzenia zalewy uszykuj słoiki.

Obrazek
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Wyparz dokładnie słoiki i na dno każdego z nich dodaj pół łyżeczki gorczycy, 2 plasterki czosnku, kilka plasterków chrzanu i marchewki, oraz łodygę kopru wraz z baldachem. Potem zacznij składać ogórki, bardzo ciasno i zalej zalewą. Następny krok to pasteryzacja.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj tak by woda wrzącą i od momentu zagotowania wody, trzymaj słoiki ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków - im mniejsze, tym krótszego czasu potrzebują. Ogórki powinny odstać min. 1 tydzień, zanim zaczniemy je jeść. Optymalny czas to ok. 2 tygodni.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować niezawodną surówkę z marynowanej marchewki krok po kroku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej