Przepis na chleb domowy na drożdżach. Jak zrobić chleb pszenny bez zakwasu?

Jeśli marzy Ci się domowy chleb, ale nie masz zakwasu, to spieszymy z przepisem! Puszyste pieczywo z chrupiącą skórką na drożdżach wychodzi za każdym razem! Jak zrobić domowy chleb?

Obrazek
Pyszności

Domowy chleb na drożdżach – przepis, jak zrobić?

Ciężko wyobrazić sobie polski dom bez bochenka chleba w naszej kuchni. Wraz z początkiem pandemii coraz więcej osób zaczęło samodzielnie wypiekać pieczywo i do tej pory grono fanów domowego chleba stale się powiększa. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to trudne zadanie, to udowodnimy Ci, że jest inaczej.

Jak zrobić domowy chleb na drożdżach? Przepis, który pokochasz. Wiele osób rezygnuje z robienia domowego zakwasu i decyduje się na pieczenie chleba na drożdżach. To o wiele prostsze rozwiązanie!

Chleb domowy na drożdżach z naszego przepisu wychodzi niesamowicie puszysty i porowaty, dzięki czemu smakuje jak z dobrej piekarni. Podczas pieczenia Twój dom wypełni się pięknym aromatem. Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z odrobiną masła i soli.

Cały przepis na chleb domowy na drożdżach, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Chleb domowy na drożdżach – składniki

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 250 ml wody
  3. 3 łyżki oleju roślinnego
  4. 15 g świeżych drożdży
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1 łyżeczka cukru

Jak zrobić rozczyn na chleb domowy na drożdżach?

Pracę nad chlebem domowym na drożdżach na świeżych drożdżach rozpocznij od przygotowania rozczynu.

W tym celu rozpuść w ciepłej wodzie świeże drożdże. Następnie dodaj do mieszanki łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany miks odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn mógł podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, to musisz przygotować rozczyn od nowa. Pamiętaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, bo drożdże nie wyrosną.

W międzyczasie połącz w dużej misce mąkę pszenną, sól oraz olej roślinny. Do miski dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Jaką mąkę użyć do dmowego chleba? Oczywiście najlepsza będzie mąka chlebowa lub po prostu pszenna typ od 405- 812.

chleb na świeżych drożdżach

Wyrastanie ciasta na domowy chleb

Ciasto przełóż na kuchenny blat lub stolnicę i zacznij wyrabiać.

Kiedy ciasto będzie już dobrze zagniecione – przenieś je do miski. Gdy będzie przyklejało się za bardzo do Twoich rąk- podsypuj je mąką.

chleb na świeżych drożdżach

Ile czasu powinno rosnąć ciasto na chleb domowy? Tak przygotowane ciasto przechowuj w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie przenieś ciasto drożdżowe na kuchenny blat, posyp mąką pszenną i wyrabiaj je ok. 5 minut.

Następnie ustaw na blacie wiklinowy koszyk i umieść w środku kuchenną ściereczkę, W środku ułóż ciasto drożdżowe i dokładnie je przykryj. Po raz kolejny odstaw je do wyrośnięcia - tym razem na 20 minut.

chleb na świeżych drożdżach

Chleb domowy na drożdżach – czas pieczenia

W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia oraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Domowy chleb – czas pieczenia. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na środku ułóż ciasto drożdżowe (uformowane na kształt chleba i oprószone mąką) po czym wstaw do piekarnika na 20 minut. Możesz chleb upiec również w naczyniu żaroodpornym lub garnku, który nadaje się do pieczenia.

chleb na świeżych drożdżach

Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do przygotowania chleba na świeżych drożdżach użyj programu "góra-dół". I to wszystko!

chleb na świeżych drożdżach

Jak sama widzisz przygotowanie domowego chleba na drożdżach, nie jest wcale skomplikowaną sprawą. Własnoręcznie upieczony chleb smakuje jeszcze lepiej niż ten ze sklepu, a satysfakcja jest niesamowita. Podaj go z masłem i solą lub miodem i rozkoszuj się miękkim wnętrzem z chrupiącą skórką.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"