Zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem. Pomysł na śniadanie
Zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Jak ją przygotować, jakie składniki dodać i jak długo ją piec? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej.
08.01.2022 | aktual.: 14.01.2022 18:15
Pomysł na śniadanie: zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem
Nasze babcie zawsze powtarzały nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego zawsze należy o nim pamiętać. Nic więc dziwnego, że każdy dzień zaczynamy od pysznego posiłku zazwyczaj na ciepło. Kiedy mamy więcej czasu, to chętnie eksperymentujemy i tworzymy pyszną śniadaniową ucztę.
Jak zrobić zapiekankę tostową z piekarnika z szynką, papryką i serem? W ten sposób powstała pyszna zapiekanka tostowa. Jej zrobienie zajmie Ci 15 minut, a resztę pracy wykona za Ciebie piekarnik. W swojej lodówce na pewno masz składniki, które świetnie sprawdzą się w zapiekance tostowej. Prosty przepis na tosty w innym wydaniu? Niżej pokażemy Ci, jak to zrobić!
Składniki do zapiekanki tostowej z piekarnika z szynką, papryką i serem możesz dowolnie wymieniać: dodać kukurydzę lub pieczarki, zamiast szynki włożyć boczek lub salami. Dzięki temu za każdym razem stworzysz coś innego!
To również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. W dobrej kuchni nic się nie zmarnuje.
Zobacz także
Składniki
Zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem – składniaki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 chleba tostowego
- 12 plastrów szynki
- 18 plastrów mozzarelli
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 6 pieczarek
- szczypiorek do dekoracji
Jak zrobić zapiekankę tostową z piekarnika z szynką, papryką i serem? Zacznij od jajecznego miksu
Pracę nad naszym pomysłem na śniadanie, czyli przepisem na zapiekankę tostową z piekarnika z szynką, papryką i serem, rozpocznij od przygotowania jajecznego miksu, w którym namoczysz każdą kromkę chleba tostowego.
W tym celu umieść na blacie miskę, do której wbij dwa jajka, po czym dodaj mleko. Dodaj sól i pieprz i całość dokładnie wymieszaj kuchenną rózgą. Dzięki takiej mieszance nawet czerstwy chleb zyska nowe życie i nie będzie twardy. Do tego miksu możesz dorzucić również inne przyprawy: słodką lub ostrą paprykę, bazylię i oregano.
Kiedy miks jajeczny na zapiekankę tostową z piekarnika z szynką, papryką i serem będzie już gotowy, zanurz w nim chleb tostowy. Następnie utwórz pierwszą warstwę zapiekanki w formie do pieczenia.
Złożenie zapiekanki tostowej z piekarnika z szynką, papryką i serem
Pierwszą warstwę naszej zapiekanki już mamy.
Bezpośredni na chlebie tostowym ułóż 6 plastrów szynki - możesz użyć tu zarówno szynki drobiowej, jak i wieprzowej. Wybierz opcję, która będzie najbardziej Ci odpowiadać. Jako kolejny składnik dodaj do formy plastry żółtego sera.
Teraz rozsyp na całej powierzchni drobno posiekaną pomarańczową paprykę. Do naszej zapiekanki postanowiliśmy dodać również pieczarki, które pokroiliśmy w cienkie paski. Tobie również je polecamy.
Oczywiście możesz dodać tu również inne ulubione składniki, które Twoim zdaniem podkreślą smak śniadaniowej zapiekanki. Zamiast szynki możesz włożyć do środka salami lub podsmażony boczek, a zamiast pomarańczowej- każdy inny kolor papryki. Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz. Zapiekanka powinna być zakończona chlebem tostowym z plastrami żółtego sera. Dopiero wtedy możesz wstawić formę do nagrzanego piekarnika.
Zapiekanka tostowa z piekarnika z szynką, papryką i serem – czas pieczenia
Ile czasu piec zapiekankę tostową? Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania pysznej zapiekanki użyj programu "góra-dół". I to wszystko, smacznego!
Po więcej pomysłów na pyszne śniadanie zapraszamy do naszej szerokiej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele inspiracji, które na stałe zagoszczą do Twojego menu.