Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem. Trzy składniki, które odmienią Twoje śniadanie

Proste trzyskładnikowe muffiny jajeczne z pieczarkami i szpinakiem to szybki przepis na śniadanie. Będą świetną alternatywą dla kanapek.

Obrazek
Pyszności

Jajeczne muffiny śniadaniowe

Kiedy słyszysz hasło "muffiny" pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. Okazuje się jednak, że w wytrawnej wersji smakują równie dobrze!

W roli głównej wystąpią jajka, szpinak i pieczarki. Przygotowanie takiego śniadania zajmie Ci tyle, co rozgrzanie piekarnika. To miła alternatywa dla zwykłych kanapek i owsianek.

Śniadanie na słono

Jajka na śniadanie to klasyk, ale w formie babeczek mogą zaskakiwać. Możesz również eksperymentować ze składnikami! Dodaj trochę sera pleśniowego, salami, papryki czy cebuli i twórz codziennie nowe kompozycje.

Składniki

  1. 10 pieczarek
  2. 180 g świeżego szpinaku
  3. 2 łyżeczki soli
  4. 1,5 łyżeczki pieprzu
  5. 5 jajek
  6. 3/4 szklanki mozzarelli

Pieczarki i szpinak

Cały przepis rozpocznij od przygotowania składników.

Obierz 8 pieczarek i pokrój je na mniejsze kawałki. Zamiast obierania możesz również je porządnie umyć. Sprawdzą się tutaj zarówno białe, jak i brunatne pieczarki.

Pokrojone pieczarki przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Nie zapomnij doprawić ich do smaku przy pomocy soli i pieprzu.

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Pozostałe dwie pieczarki pokrój w cienkie plastry i odstaw na bok. Przydadzą się nam tuż przed wstawieniem muffinów do piekarnika.

Na tej samej patelni, na której przed chwilą podsmażyłaś pieczarki, ułóż świeży szpinak. Podsmaż go na maśle i poczekaj, aż zmniejszy swoją objętość. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Zarówno podsmażone pieczarki, jak szpinak odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Połączenie składników

W dużej misce umieść 5 jajek, które następnie roztrzep przy pomocy kuchennej trzepaczki.

Następnie dodaj do naczynia: wcześniej przygotowane pieczarki i szpinak. Nie zapomnij również o startym na dużych oczkach żółtym serze.

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Mieszankę dopraw również do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Oczywiście jeśli masz inne ulubione przyprawy możesz je teraz dodać. Sprawdzą się tutaj takie zioła jak bazylia, oregano czy tymianek. Możesz też podkręcić smak odrobiną drobno pokrojonej papryczki chili. W twoim miksie mogą znaleźć się również dodatkowe składniki, takie jak inne warzywa lub kawałki mięsa czy też wędliny. Na koniec dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Pieczenie i podanie

Czas przygotować formę na muffiny.

W tym celu rozprowadź w każdym otworze odrobinę masła. Następnie przy pomocy miarki przełóż wcześniej przygotowaną mieszankę do formy. Na każdym jajecznym muffinie ułóż po plastrze pieczarki.

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Teraz możesz wstawić muffiny do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".

I to wszystko! Z tym przepisem przygotujesz genialne muffiny jajeczne z dodatkami w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

To jednak nie koniec, zanim forma trafi do piekarnika, na każdym jajecznym muffinie ułóż po plastrze pieczarki.

Więcej pomysłów na ciekawe śniadania szukaj na naszej stronie www. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Po prostu palce lizać!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem