Filet z kurczaka á la hasselback. Nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta!

Filet z kurczaka stał się bazą pysznego i fitowego obiadu. I to w stylu hasselback. Obok takiej kombinacji nie da się przejść obojętnie ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu farszu do kurczaka pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 100 g świeży szpinak
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 100 g ser feta
  5. 50 g suszone pomidory
  6. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1 szczypta słodka papryka
  10. 1 szczypta ostra papryka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu do kurczaka. W tym celu połącz w robocie kuchennym: świeży szpinak, fetę, suszone pomidory, czosnek oraz oliwę z oliwek.

Obrazek

2. Ponacinaj kurczaka (jak na zdjęciu poniżej). Następnie dopraw do smaku przy pomocy przypraw.

Obrazek

3. Czas umieścić farsz w przygotowanych wcześniej nacięciach.

Obrazek

4. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥