Filet z kurczaka á la hasselback. Nadziewana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta!

Filet z kurczaka stał się bazą pysznego i fitowego obiadu. I to w stylu hasselback. Obok takiej kombinacji nie da się przejść obojętnie ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu farszu do kurczaka pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. filet z kurczaka
  2. 100 g świeży szpinak
  3. 1 ząbek czosnek
  4. 100 g ser feta
  5. 50 g suszone pomidory
  6. 1/4 szkl. oliwa z oliwek
  7. 1 szczypta sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 1 szczypta słodka papryka
  10. 1 szczypta ostra papryka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu do kurczaka. W tym celu połącz w robocie kuchennym: świeży szpinak, fetę, suszone pomidory, czosnek oraz oliwę z oliwek.

Obrazek

2. Ponacinaj kurczaka (jak na zdjęciu poniżej). Następnie dopraw do smaku przy pomocy przypraw.

Obrazek

3. Czas umieścić farsz w przygotowanych wcześniej nacięciach.

Obrazek

4. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze