Jak zrobić galaretkę w kształcie jajek? To będzie hit na świątecznym stole

Przepis na galaretę w kształcie jajek. Jak zrobić? Składniki, wykonanie… Galareta wieprzowa często gości na świątecznym stole. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie jajek.

Obrazek
Ewa

Galareta na wielkanoc – jak podać?

W zależności od składników i regionu to "nóżki w galarecie", "zimne nóżki", ale już w Wielkopolsce "galart", na Kujawach i Pomorzu "zylc", na Wschodzie "studzienina" (dawna Galicja. Lwów), zaś dawniej na Wileńszczyźnie - "kwaszenina.

Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole- każdy chętnie sięgnie po taką przekąskę. Jak zrobić wielkanocną galaretę w kształcie jajek?

Galareta w kształcie jajek. Pomysł na serwowanie

Chociaż galareta sama w sobie jest pysznym daniem, to z eleganckim jej serwowaniem mogą być problemy. Zamiast miseczek i małych filiżanek tym razem postawiliśmy na wydmuszki jaj, które posłużyły nam za foremki.

Przepis wideo na galaretę w kształcie jajek

Składniki – galareta w kształcie jaj

  • 6 jajek
  • 250 ml galaretki
  • 90 g szynki drobiowej
  • 90 g groszku zielonego
  • 90 g kukurydzy
  • 1 marchewka-ugotowana

Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Przepis i wykonanie krok po kroku

W roli foremki posłużą nam wydmuszki jaj. Możesz rozbić jajko przy pomocy łyżki- dolny otwór i tak musi być duży, żeby można było swobodnie wypełnić jajo galaretką. Wylej ze środka białko i żółtko i przełóż skorupki do miski. Zalej je wrzątkiem.

Obrazek

Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Kiedy jaja już się wyparzą, odlej z nich wodę i poczekaj, aż wystygną. Następnie przełóż powstałe wydmuszki do wytłaczanki po jajach, otworami do góry.

Obrazek

Dodatki do galarety wielkanocnej

Do galaretki w kształcie jajek dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, ugotowany zielony groszek i marchewkę ugotowaną w kosteczkach. Dosyp kukurydzę konserwową. Całość dokładnie wymieszaj.

Możesz dodać również maleńkie różyczki brokułu czy kalafiora

Obrazek

Jak zrobić galaretę w kształcie jaj? Do jajka włóż kawałek natki pietruszki. Następnie przy pomocy szerokiego lejka lub odciętej części butelki wypełnij skorupki jaj galaretą.

Obrazek

Galareta wielkanocna w kształcie jaj. Serwowanie

Włóż wytłaczankę z galaretami do lodówki i poczeka, aż stężeje. Po tym czasie wyciągnij jaja i delikatnie obierz galaretę ze skorupek. Podawaj na talerzu lub ozdobnej formie.

Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę