Jak zrobić galaretkę w kształcie jajek? To będzie hit na świątecznym stole
Przepis na galaretę w kształcie jajek. Jak zrobić? Składniki, wykonanie… Galareta wieprzowa często gości na świątecznym stole. Jak podać ją w efektowny sposób? Przepis na galaretę w kształcie jajek.
15.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 10:53
Galareta na wielkanoc – jak podać?
W zależności od składników i regionu to "nóżki w galarecie", "zimne nóżki", ale już w Wielkopolsce "galart", na Kujawach i Pomorzu "zylc", na Wschodzie "studzienina" (dawna Galicja. Lwów), zaś dawniej na Wileńszczyźnie - "kwaszenina.
Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole- każdy chętnie sięgnie po taką przekąskę. Jak zrobić wielkanocną galaretę w kształcie jajek?
Galareta w kształcie jajek. Pomysł na serwowanie
Chociaż galareta sama w sobie jest pysznym daniem, to z eleganckim jej serwowaniem mogą być problemy. Zamiast miseczek i małych filiżanek tym razem postawiliśmy na wydmuszki jaj, które posłużyły nam za foremki.
Przepis wideo na galaretę w kształcie jajek
Składniki – galareta w kształcie jaj
- 6 jajek
- 250 ml galaretki
- 90 g szynki drobiowej
- 90 g groszku zielonego
- 90 g kukurydzy
- 1 marchewka-ugotowana
Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Przepis i wykonanie krok po kroku
W roli foremki posłużą nam wydmuszki jaj. Możesz rozbić jajko przy pomocy łyżki- dolny otwór i tak musi być duży, żeby można było swobodnie wypełnić jajo galaretką. Wylej ze środka białko i żółtko i przełóż skorupki do miski. Zalej je wrzątkiem.
Jak zrobić galaretę w kształcie jajek? Kiedy jaja już się wyparzą, odlej z nich wodę i poczekaj, aż wystygną. Następnie przełóż powstałe wydmuszki do wytłaczanki po jajach, otworami do góry.
Dodatki do galarety wielkanocnej
Do galaretki w kształcie jajek dodaj pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, ugotowany zielony groszek i marchewkę ugotowaną w kosteczkach. Dosyp kukurydzę konserwową. Całość dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać również maleńkie różyczki brokułu czy kalafiora
Jak zrobić galaretę w kształcie jaj? Do jajka włóż kawałek natki pietruszki. Następnie przy pomocy szerokiego lejka lub odciętej części butelki wypełnij skorupki jaj galaretą.
Galareta wielkanocna w kształcie jaj. Serwowanie
Włóż wytłaczankę z galaretami do lodówki i poczeka, aż stężeje. Po tym czasie wyciągnij jaja i delikatnie obierz galaretę ze skorupek. Podawaj na talerzu lub ozdobnej formie.
Smacznego!