Galaretkowy deser w pucharku z herbatnikami. Prosty, tani i efektowny - idealny na Sylwestra
Galaretkowy deser z bitą śmietaną i kruszonymi herbatnikami prezentuje się naprawdę bajeczne. Efektowny deser przygotujesz za grosze.
Deser z galaretką
Warstwowy deser z kolorowych galaretek to świetny pomysł na słodki poczęstunek. Sprawdzi się nie tylko na kinderbalach- przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a sekret tkwi w odpowiednim wlaniu galaretek do szklanki. Dzięki temu nawet prosta galaretka z bitą śmietaną może prezentować się tak, że nie powstydziłaby się jej dobra restauracja. Potrzebujesz zaledwie kilku niedrogich składników, żeby stworzyć efektowny deser. Bez specjalnego sprzętu i dużego bałaganu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Galaretkowy deser
Składniki:
- 2 galaretki malinowe
- 2 galaretki krystaliczne
- 500 ml śmietanki 30%
- kilka kropli barwnika spożywczego
- pokruszone ciastka herbatniki
Sposób przygotowania:
Wiśniową galaretkę rozpuść we wrzątku. Przestudź i wlej do szklanki. Szklankę umieść najpierw pod skosem. Wykorzystaj miskę jako podstawkę, aby uniknąć ryzyka rozlania lub przewrócenia się szklanki. Zostaw naczynie z galaretką w tej pozycji w lodówce i czekaj aż zastygnie.
Kiedy wiśniowa galaretka stężeje, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną przezroczystą galaretkę. Wstaw do lodówki, aby stężała. W międzyczasie ubij dobrze schodzoną śmietanę z odrobiną barwnika spożywczego. Jeśli nie masz go w swoim domu- możesz pominąć dodawanie tego składnika. Przełóż bitą śmietanę do pucharków ze stężałymi galaretkami.
Górę naszego deseru udekoruj pokruszonymi na mniejsze kawałki herbatnikami. I to wszystko- prosty i efektowny deser jest już gotowy. Kolorowe warstwy prezentują się nieziemsko.
Smacznego!