PoradyGdy poczujesz taki zapach, musisz wyrzucić wędlinę do kosza. Nie nadaje się do jedzenia

Gdy poczujesz taki zapach, musisz wyrzucić wędlinę do kosza. Nie nadaje się do jedzenia

Jaki zapach wędlin powinien cię zaniepokoić?
Jaki zapach wędlin powinien cię zaniepokoić?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Suzi Media
25.08.2023 07:43, aktualizacja: 25.08.2023 08:08

W twojej lodówce zawsze można znaleźć w niej wędlinę? Koniecznie sprawdź, co powinno wzbudzić twoją czujność. Kiedy nie nadaje się ona do jedzenia?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo przecież można przy ich pomocy zrobić wiele ciekawych dań

Oczywiście w pierwszej chwili na myśl przychodzą piętrowe kanapki. Ale to tak naprawdę dopiero początek. Bo w końcu wędliny można użyć spokojnie do zrobienia domowej pizzy, a nawet jako składnik kotleta szwajcarskiego. Jaki sposób na wykorzystanie wędlin w kuchni ty najbardziej lubisz? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przechowywanie wędliny to kluczowa sprawa

Aby wędliny zachowały świeżość jak najdłużej, muszą być przechowywane w odpowiedni sposób. Oczywiście najlepszym miejscem do tego zadania będzie lodówka, ale to tylko połowa sukcesu. 

Druga kluczowa sprawa to forma przechowywania. Wędliny nie należy trzymać w folii spożywczej, ponieważ nie przepuszcza ona powietrza. Najlepiej sprawdzi się papier pergaminowy. Możesz również przechowywać zakupioną wędlinę w specjalnych pojemnikach, które są do tego przystosowane. Ja właśnie tak robię!

Zakupione wędliny należy przechowywać w odpowiednich warunkach
Zakupione wędliny należy przechowywać w odpowiednich warunkach© Adobe Stock | toswon

Jaki zapach powinien cię zaalarmować?

Zakupione wędliny należy zjeść w ciągu 2-3 dni. Warto jednocześnie zachować czujność i za każdym razem przed użyciem dobrze przyjrzeć się wędlinie.

Pierwszą czerwoną flagą w przypadku zepsutej wędliny jest mocnynieprzyjemny kwaskowaty zapach. Specyficzny "aromat" może kojarzyć ci się z amoniakiem. W takich przypadkach wędlina jak najszybciej powinna trafić do kosza, ponieważ nie nadaje się już do użycia. 

Co więcej, o zepsuciu wędliny powie ci również jej wygląd. Jeśli zobaczysz na niej śliski nalot (czasami jest wręcz biały), albo plamy nieznanego pochodzenia, to kolejne wskazówki, które powinny skłonić cię do wyrzucenia produktu. Taką wędlinę zawsze możesz też dotknąć. Jeśli poczujesz, że się lepi, nie ma co zwlekać i najlepiej od razu się jej pozbyć. W przeciwnym wypadku może dojść do zatrucia pokarmowego.

Chyba zgodzisz się ze mną, że jedzenie wędlin, które nie tylko wydzielają dziwną woń, ale i niezbyt pięknie się prezentują, to żadna przyjemność

I to wszystko. Teraz już wiesz, na co dokładnie zwracać uwagę w przypadku wędlin. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy znałeś wcześniej wskazówki, które opisałam powyżej? A może słyszysz o nich po raz pierwszy? Z niecierpliwością czekam na twój komentarz w tej sprawie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także