Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Jeżeli szukasz przepisu na śledzie na andrzejki, które smakują każdemu, to dobrze trafiłeś. Ten przepis jest prosty, efektowny i znika ze stołu szybciej, niż możesz sobie wyobrazić.
Śledzie na andrzejki to klasyk, ale czasem po prostu stają się nudne. Ile razy można jeść takie z żurawiną lub matiasy z cebulą? Dlatego tu stawiam na opcję, która ma w sobie wszystko, co powinna mieć porządna imprezowa przystawka: ciekawy smak, prostota i wyjątkowy wygląd. Takiej wersji mało kto spodziewa się na imprezie. Nie mamy tu ciężkiej sałatki i składników z kosmosu, a śledzie ukryte są w pszennym placku, który wielu z nas kojarzy z... kebabami.
Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL
Przepis na śledzie na andrzejki w chrupiących tortillach
Składniki:
- 4 małe tortille pszenne,
- mała puszka groszku konserwowego,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- 1/2 cebuli,
- 3 ogórki kiszone lub korniszony,
- 3 filety śledziowe a’la matjas,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- majonez do smaku,
- jajko do posmarowania tortilli,
- odrobina maku lub sezamu do posypania,
- pieprz, ew. sól.
Przygotowanie:
- Matiasy namocz w zimnej wodzie 1,5–2 godziny (wymieniaj w tym czasie wodę 2-3 razy).
- Tortille posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem lub sezamem, zwiń w rożki lub rulony, najlepiej przy użyciu folii aluminiowej jako formy.
- Piecz w 180°C przez 6-9 minut, aż się zarumienią i usztywnią. Wystudź.
- Pokrój śledzie w kostkę.
- Do miski wrzuć odsączony groszek, kukurydzę, pokrojone w kostkę korniszony, cebulę i jajka. Dodaj śledzie.
- Dołóż majonez, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wymieszaj.
- Wystudzone tortille napełnij farszem.
- Schłodź śledzie na andrzejki przed podaniem.
Dlaczego znikają ze stołu jako pierwsze?
Znikają, ponieważ mają smak, który większość osób zna i lubi. Sięgają po nie zarówno ci, którzy śledzie uwielbiają, jak i ci, którzy jedzą je tylko przy wyjątkowych okazjach. Są wygodne do podania, bo można je chwycić w dłoń, co świetnie sprawdza się przy andrzejkowym stole, który zwykle szybko zapełnia się przekąskami i wróżbami z wosku. Prezentują się znacznie bardziej elegancko niż klasyczna sałatka śledziowa, dlatego automatycznie przyciągają uwagę i zachęcają do spróbowania. Dodatkowo można je przygotować dzień wcześniej, a tuż przed podaniem jedynie nadziać rożki farszem, co oszczędza czas i pozwala uniknąć nerwowego gotowania w ostatniej chwili.