Gdy podałam ogórki na ciepło, teściowa złapała się za głowę. Później chwaliła aż miło

Ogórki najczęściej jemy na zimno – jako sałatkę lub w postaci przetworów. Jednak podawane na ciepło, choć na początku budzą wątpliwości, potrafią zaskoczyć smakiem i zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Ogórki na ciepło zaskakują smakiemOgórki na ciepło zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetna przekąska na imprezę, ale też pomysł na lekki dodatek do obiadu lub grillowanych dań. Gotowane ogórki z sosem jogurtowo-orzechowym łączą delikatność warzywa z kremową nutą orzechów, tworząc niebanalną kompozycję smakową. Moi bliscy uwielbiają to połączenie, nawet teściowa chwaliła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Ogórki na ciepło

Przygotowując ten przepis, pamiętaj, by dokładnie usunąć pestki z ogórków. Gotuj je krótko, około 8 minut, aby nie straciły jędrności. Sos możesz przygotować klasycznie z jogurtu i masła orzechowego, ale jeśli wolisz, zastąp go czosnkowym lub innym ulubionym dressingiem. Podsmażona bułka tarta zamiast sosu to ciekawa alternatywa, która doda daniu chrupkości i aromatu. Nie zapomnij o świeżych ziołach do posypania ogórków na ciepło i papryczce chili, jeśli lubisz pikantny smak.

Przepis na ogórki na ciepło

Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół łyżki soli,
  • pół łyżeczki cukru.

Składniki na sos jogurtowo-orzechowy:

  • 120 g jogurtu naturalnego,
  • 30 g masła orzechowego,
  • 10 g mielonych orzechów włoskich,
  • szczypta soli,
  • kilka listków bazylii,
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie),
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki (ale nie jest to konieczne). Potem przekrój je wzdłuż na ćwiartki i usuń pestki – najlepiej łyżeczką.
  2. Następnie każdą ćwiartkę pokrój jeszcze raz wzdłuż na cieńsze paski.
  3. Jeśli ogórki są wyjątkowo długie, możesz je przeciąć również w poprzek, by uzyskać wygodne do jedzenia kawałki.
  4. W garnku zagotuj około litra wody, dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier.
  5. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć ogórki i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut – powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne.
  6. W międzyczasie przygotuj sos: do miseczki przełóż jogurt, dodaj masło orzechowe i mielone orzechy włoskie, wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw szczyptą soli.
  7. Jeśli wolisz łagodniejszy smak lub po prostu nie masz ochoty na sos, możesz (zamiast niego) przygotować wersję alternatywną, czyli zarumienioną bułkę tartą na niewielkiej ilości masła. Z kolei jeśli lubisz ostre smaki, dorzuć drobno pokrojoną papryczkę chili.
  8. Ugotowane ogórki wyjmij z wody łyżką cedzakową, dobrze odsącz i ułóż na talerzach.
  9. Podawaj je jeszcze ciepłe z sosem jogurtowo-orzechowym lub posypane podsmażoną bułką tartą.
  10. Całość posyp bazylią dla dodatkowego smaku i koloru.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis