Ogórki robię po chińsku. Ciężko powstrzymać się od zjedzenia całego zapasu
Kiedy inni kiszą ogórki lub robią tradycyjną marynatę z octu, w moim domu w ruch idzie azjatycka zalewa. Ogórki nabierają wyjątkowy smak, zyskują wyrazistość i podejrzanie szybko znikają ze słoiczka.
Sezon ogórkowy w pełni, w wielu kuchniach słychać rytmiczne pobrzękiwanie słoików, a półki w spiżarniach i piwnicach wypełniają się przetworami. Wśród nich nie może zabraknąć pysznych ogórków po chińsku. Ich smak jest tak wyjątkowy, że często sięgam po nie prosto ze słoika. Są idealnym dodatkiem do obiadu czy burgerów, pysznym urozmaiceniem kanapek czy ciekawą przekąską na imprezy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Ogórki po chińsku
Zapomnij o tradycyjnych kiszonych i konserwowych, czas na kulinarną podróż do Azji. Chrupiące ogórki w chińskiej zalewie zachwycają intensywnie słodko-kwaśno-pikantnym smakiem i aromatem, łącząc w sobie to, co najlepsze z kuchni orientalnej.
To przepis, który możesz przygotować na dwa sposoby: jako błyskawiczny dodatek do obiadu lub jako przetwory na zimę. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tych pysznych ogórkach po chińsku.
Składniki:
Zalewa:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka octu spirytusowego,
- ⅓ szklanki oleju roślinnego,
- 120 g cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pokruszonego chili.
Pozostałe składniki:
- 1,2 kg ogórków gruntowych,
- 4 liście laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- 1 łyżka soli,
- 1 cebula,
- 4 łyżeczki sezamu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Możesz użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Plastry nie powinny być zbyt grube, aby dobrze wchłonęły zalewę.
- Pokrojone ogórki umieść na sitku nad miską, dodaj posiekaną w piórka cebulę i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę, aby puściły wodę.
- W rondelku połącz wodę, ocet, olej i cukier. Dodaj przeciśnięty czosnek i chili, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Do wyparzonych, czystych słoików włóż liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ogórki i cebulę odciśnij z nadmiaru wody i ciasno ułóż w słoikach, dodając do nich sezam.
- Zalej ogórki gorącą zalewą, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Dobrze zakręć słoiki.
- Wersja "na już": Słoiki umieść w chłodnym, zacienionym miejscu. Po 12 godzinach ogórki są gotowe do spożycia. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.
- Wersja "na zimę": Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (od momentu zagotowania się wody). Wyjmij słoiki, dokręć mocno i odwróć do góry dnem. Po wystudzeniu przenieś je do spiżarni. Tak pasteryzowane przetwory mogą czekać na konsumpcję nawet kilka miesięcy.