Ogórki robię po chińsku. Ciężko powstrzymać się od zjedzenia całego zapasu

Kiedy inni kiszą ogórki lub robią tradycyjną marynatę z octu, w moim domu w ruch idzie azjatycka zalewa. Ogórki nabierają wyjątkowy smak, zyskują wyrazistość i podejrzanie szybko znikają ze słoiczka.

Ogórki w zalewie chińskiejOgórki w zalewie chińskiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sezon ogórkowy w pełni, w wielu kuchniach słychać rytmiczne pobrzękiwanie słoików, a półki w spiżarniach i piwnicach wypełniają się przetworami. Wśród nich nie może zabraknąć pysznych ogórków po chińsku. Ich smak jest tak wyjątkowy, że często sięgam po nie prosto ze słoika. Są idealnym dodatkiem do obiadu czy burgerów, pysznym urozmaiceniem kanapek czy ciekawą przekąską na imprezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Ogórki po chińsku

Zapomnij o tradycyjnych kiszonych i konserwowych, czas na kulinarną podróż do Azji. Chrupiące ogórki w chińskiej zalewie zachwycają intensywnie słodko-kwaśno-pikantnym smakiem i aromatem, łącząc w sobie to, co najlepsze z kuchni orientalnej.

To przepis, który możesz przygotować na dwa sposoby: jako błyskawiczny dodatek do obiadu lub jako przetwory na zimę. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tych pysznych ogórkach po chińsku.

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 120 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokruszonego chili.

Pozostałe składniki:

  • 1,2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Możesz użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Plastry nie powinny być zbyt grube, aby dobrze wchłonęły zalewę.
  2. Pokrojone ogórki umieść na sitku nad miską, dodaj posiekaną w piórka cebulę i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę, aby puściły wodę.
  3. W rondelku połącz wodę, ocet, olej i cukier. Dodaj przeciśnięty czosnek i chili, a następnie doprowadź do wrzenia.
  4. Do wyparzonych, czystych słoików włóż liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ogórki i cebulę odciśnij z nadmiaru wody i ciasno ułóż w słoikach, dodając do nich sezam.
  5. Zalej ogórki gorącą zalewą, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Dobrze zakręć słoiki.
  6. Wersja "na już": Słoiki umieść w chłodnym, zacienionym miejscu. Po 12 godzinach ogórki są gotowe do spożycia. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.
  7. Wersja "na zimę": Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (od momentu zagotowania się wody). Wyjmij słoiki, dokręć mocno i odwróć do góry dnem. Po wystudzeniu przenieś je do spiżarni. Tak pasteryzowane przetwory mogą czekać na konsumpcję nawet kilka miesięcy.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥