Ogórki robię po chińsku. Ciężko powstrzymać się od zjedzenia całego zapasu

Kiedy inni kiszą ogórki lub robią tradycyjną marynatę z octu, w moim domu w ruch idzie azjatycka zalewa. Ogórki nabierają wyjątkowy smak, zyskują wyrazistość i podejrzanie szybko znikają ze słoiczka.

Ogórki w zalewie chińskiejOgórki w zalewie chińskiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Sezon ogórkowy w pełni, w wielu kuchniach słychać rytmiczne pobrzękiwanie słoików, a półki w spiżarniach i piwnicach wypełniają się przetworami. Wśród nich nie może zabraknąć pysznych ogórków po chińsku. Ich smak jest tak wyjątkowy, że często sięgam po nie prosto ze słoika. Są idealnym dodatkiem do obiadu czy burgerów, pysznym urozmaiceniem kanapek czy ciekawą przekąską na imprezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Ogórki po chińsku

Zapomnij o tradycyjnych kiszonych i konserwowych, czas na kulinarną podróż do Azji. Chrupiące ogórki w chińskiej zalewie zachwycają intensywnie słodko-kwaśno-pikantnym smakiem i aromatem, łącząc w sobie to, co najlepsze z kuchni orientalnej.

To przepis, który możesz przygotować na dwa sposoby: jako błyskawiczny dodatek do obiadu lub jako przetwory na zimę. Wystarczy jeden kęs, by zakochać się w tych pysznych ogórkach po chińsku.

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego,
  • 120 g cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokruszonego chili.

Pozostałe składniki:

  • 1,2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Możesz użyć robota kuchennego lub zrobić to ręcznie. Plastry nie powinny być zbyt grube, aby dobrze wchłonęły zalewę.
  2. Pokrojone ogórki umieść na sitku nad miską, dodaj posiekaną w piórka cebulę i posyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 1 godzinę, aby puściły wodę.
  3. W rondelku połącz wodę, ocet, olej i cukier. Dodaj przeciśnięty czosnek i chili, a następnie doprowadź do wrzenia.
  4. Do wyparzonych, czystych słoików włóż liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ogórki i cebulę odciśnij z nadmiaru wody i ciasno ułóż w słoikach, dodając do nich sezam.
  5. Zalej ogórki gorącą zalewą, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od góry. Dobrze zakręć słoiki.
  6. Wersja "na już": Słoiki umieść w chłodnym, zacienionym miejscu. Po 12 godzinach ogórki są gotowe do spożycia. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.
  7. Wersja "na zimę": Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, zalej ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (od momentu zagotowania się wody). Wyjmij słoiki, dokręć mocno i odwróć do góry dnem. Po wystudzeniu przenieś je do spiżarni. Tak pasteryzowane przetwory mogą czekać na konsumpcję nawet kilka miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Rosną w wielu ogrodach. Można użyć ich do swoich potraw
Rosną w wielu ogrodach. Można użyć ich do swoich potraw
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety