Kroję w plastry i robię żółtą marynatę. Najlepsze ogórki na zimę do kanapek
Piklowane ogórki to świetny dodatek do wszystkich kanapek – z wędliną, pasztetem lub serem. Dzięki aromatycznej marynacie nabierają wyrazistego smaku, od którego nie można się oderwać.
Przepis na klasyczne marynowane ogórki jest powszechnie znany i, szczerze mówiąc, nieco nudny. Jednak wystarczy jeden prosty dodatek, aby popularna przystawka nabrała niecodziennego wyglądu i smaku. Tym składnikiem jest nadal rzadko wykorzystywana w Polsce kurkuma – przyprawa znana z kuchni indyjskiej o intensywnych kolorze, delikatnym aromacie i cennych właściwościach zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Ogórki z kurkumą – aromatyczne pikle z nutką zdrowia
Kurkuma zdobywa coraz większą popularność dzięki właściwościom zdrowotnym. Zawarta w niej kurkumina działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, wspierając odporność i poprawiając trawienie. Przyprawa dodawana jest nie tylko do potraw, ale także do napojów, takich jak złote mleko, które jest nieocenionym wsparciem dla organizmu na początku infekcji.
Połączenie ogórków konserwowych z kurkumą to innowacyjny sposób na wzbogacenie tradycyjnych przetworów. Kurkuma dodaje ogórkom nie tylko intensywnego koloru, ale także unikalnego smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych. Taki przepis może stać się ciekawą alternatywą dla klasycznych ogórków konserwowych, wprowadzając nowe doznania smakowe.
Przepis na ogórki konserwowe z kurkumą
Z poniższych składników zrobisz ok. 5-6 słoików z ogórkami o pojemności 0,6 l.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej,
- 2 łyżki kurkumy,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy.
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
- W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i kurkumą. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Plasterki ogórków poukładaj w czystych, wyparzonych słoikach, do każdego wsyp po kilka ziarenek gorczycy. Zalej zalewą i zakręć.
- Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku przez 10-15 minut.