Złote mleko piję, zanim coś mnie rozłoży. Nie tylko smak zachwyca

Złote mleko, napój wyrastający z ajurwedyjskiej tradycji, zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim unikalnym właściwościom zdrowotnym. To połączenie mleka z kurkumą nie tylko wyróżnia się smakiem, ale także skutecznie wzmacnia naszą odporność.

Złote mleko to najlepszy napój na zimne dniZłote mleko to najlepszy napój na zimne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | antonbelo
Magdalena Pomorska

Złote mleko, nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, zdobywa rzesze fanów, ale przede wszystkim dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Owiane wielowiekowymi tradycjami ajurwedyjskimi, to naturalne remedium na wiele dolegliwości związanych z przeziębieniem oraz stanami zapalnymi. Liczą się oczywiście proporcje mleka do przyprawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

Dlaczego warto pić złote mleko?

Kurkuma, główny składnik tego napoju, ceniona jest za swoje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które zapewnia główny składnik – kurkumina. Dodawana do mleka nie tylko nadaje mu złotego odcienia, ale także wspomaga układ odpornościowy, chroniąc przed licznymi infekcjami. Jak wskazują najnowsze badania, regularne spożywanie złotego mleka pomaga redukować stany zapalne organizmu, co jest szczególnie korzystne dla osób zmagających się z przewlekłymi chorobami stawów, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów. Poza tym złote mleko dostarczy ci nie tylko korzyści leczniczych, ale też pomoże się zrelaksować. Porcja napoju działa jak łagodny środek przeciwstresowy, więc to idealny wybór po ciężkim dniu.

Jak zrobić złote mleko

Przygotowanie złotego mleka w domowych warunkach jest prostsze niż się wydaje, a jego smak można dostosować do indywidualnych upodobań. Podstawowe składniki to: mleko (krowie, migdałowe lub inne roślinne), kurkuma, imbir oraz cynamon. Aby wzbogacić smak i właściwości zdrowotne, warto dodać szczyptę czarnego pieprzu oraz kroplę oleju kokosowego, które poprawią wchłanianie dobroczynnej kurkuminy.

Dla uzyskania maksimum korzyści, do gorącego mleka należy stopniowo dodawać przyprawy, a po przestudzeniu dodać miód – nie tylko dla osłodzenia, ale także dla jego cennych właściwości zdrowotnych. Złocisty napój najlepiej wypić przed snem, bo działa kojąco na ciało i umysł, lecz równie dobrze sprawdzi się jako poranny zastrzyk siły w zimne dni.

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami