Jego lista zalet nie ma końca. Niestety nie każdy powinien korzystać z imbiru

Imbir to przyprawa, po którą chętnie sięgają kucharze na całym świecie. Ten wyjątkowy składnik nie tylko nadaje potrawom doskonały smak, ale także ma szereg prozdrowotnych właściwości. Obrany korzeń możemy dodać do sosów, marynat, sałatek, zup czy herbaty. Działa rozgrzewająco, jest pikantny i często spożywamy go w formie surowej, marynowanej lub kandyzowanej” – zdradza Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Poznaj prozdrowotne właściwości imbiru

Korzeń imbiru wyróżnia się bardzo bogatym i wyrazistym smakiem. Kłącze najczęściej jest jasnożółte i charakteryzuje się mięsistym wnętrzem. Imbir w smaku jest odrobinę gorzki i pikantny, a po obraniu ze skórki możemy poczuć lekko słodkawy, korzenny aromat. W korzeniu znajduje się wiele cennych witamin i mikroelementów, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu. Zawiera on takie składniki jak:

  • witaminy: C, B1, B2, E, A i K,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas,
  • olejki eteryczne,
  • żywice.

Napar z imbiru może być z powodzeniem stosowany w okresie zimowym, ponieważ roślina ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Producenci chętnie dodają go do syropów, leków i suplementów diety. Herbatka z takim dodatkiem szybko złagodzi kaszel, zahamuje skurcze oskrzeli i rozrzedzi lepką wydzielinę z zatok. Dlatego też imbir stosuje się w profilaktyce przeziębień oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Zobacz także przepis na domową miksturę z miodu i cynamonu.

Rozgrzewające właściwości imbiru

„Imbir jest często spożywany w zimie ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Herbatka lub napar z odpowiednią ilością startego korzenia sprawi, że nasz organizm zacznie się intensywniej pocić, co pomoże nam obniżyć gorączkę i złagodzić dolegliwości ze strony układu oddechowego” –

podpowiada specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku.

W chłodne dni warto wypić napój z dodatkiem imbiru zaraz po wejściu do domu lub wieczorem przed snem. Herbaty z korzeniem tej niezwykłej rośliny są również podawane w restauracjach znajdujących się na stokach narciarskich, by rozgrzać zmarzniętych narciarzy i snowboardzistów. Jeśli chcemy wzmocnić jego działanie, do napoju możemy dodać miód, cytrynę, cynamon lub kurkumę.

Obrazek
Pyszności - fot. Adobe Stock

Na co jeszcze pomaga imbir?

Imbir powinny stosować osoby, które mają problemy z sercem. Zawarte w korzeniu składniki korzystnie wpływają na pracę całego układu krwionośnego poprzez:

  • zmniejszenie lepkości krwi,
  • zapobieganie powstawaniu zatorów i zakrzepów,
  • podniesienie ciśnienia,
  • podniesienie stężenia cholesterolu LDL we krwi.

Ponadto imbir działa na organizm pobudzająco i pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym. Herbata z imbirem może nam dodać energii, a także skutecznie przyspieszy procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie. W efekcie szybko przezwyciężymy uczucie ciężkości i z łatwością podołamy zadaniom dnia codziennego.

„Imbir jest także polecany kobietom w ciąży na mdłości, ponieważ pomaga zahamować odruch wymiotny i uspokoić pracę żołądka. Na rynku można znaleźć specjalne krople, syropy i tabletki, które są odpowiednio przetestowane i w pełni bezpieczne”

– mówi ekspertka z ekologicznego centrum Arkana Smaku.

Inne zastosowania imbiru

Choć imbir najczęściej jest składnikiem ziołowych naparów i rozgrzewających herbat, to w zimie możemy go wykorzystać na inne sposoby. Bardzo dobrym pomysłem będzie przygotowanie aromatycznej kawy latte z dodatkiem imbiru. Starty korzeń świetnie się sprawdzi również jako dodatek do deserów, ciast i budyniów. Może być również składnikiem świątecznych ciasteczek i pierników. Ta roślina wspaniale komponuje się z takimi przyprawami jak gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie czy pieprz. Warto podkreślić, że imbir jest też dodawany do kosmetyków, ponieważ pobudza krążenie krwi, przyspiesza spalanie tłuszczu i sprawdza się w walce z cellulitem.

Kto nie powinien spożywać imbiru?

Choć imbir ma wiele cennych właściwości, to jednak należy spożywać go z umiarem, przede wszystkim dlatego, że jest dosyć pikantny. Z imbiru powinny zrezygnować osoby cierpiące na wrzody żołądka, refluks żołądkowy lub nadciśnienie tętnicze. Ta roślina nie może być też podawana dzieciom, które nie ukończyły 12. miesiąca życia, ponieważ może podrażnić ich delikatne podniebienie.

Jeśli nie mamy przeciwwskazań, podczas długich zimowych wieczorów koniecznie zadbajmy o to, aby imbir znalazł się w naszej kuchni. Z jego pomocą szybko się rozgrzejemy lub przyrządzimy herbatę, która doda nam sił. Doskonały smak i aromat tej rośliny sprawi, że będziemy się cieszyć dobrym zdrowiem niezależnie od panujących na zewnątrz warunków atmosferycznych.

Informacja o autorze:

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości