Gdy robię sernik, sięgam po przepis Anety Kręglickiej. Wychodzi idealny za każdym razem

Jakiś czas temu w programie śniadaniowym Aneta Kręglicka podała przepis na swój tradycyjny sernik – taki bez grama mąki, za to z prawdziwym twarogiem i dużą ilością jajek. Już sama masa, jeszcze przed wstawieniem do piekarnika, wyglądała tak apetycznie, że postanowiłam wypróbować ten przepis. Rodzina była zachwycona.

Z przepisu Kręglickiej możesz zrobić sernik z rodzynkami lub bezZ przepisu Kręglickiej możesz zrobić sernik z rodzynkami lub bez
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Można się sprzeczać o to, czy lepszy jest sernik z rodzynkami, czy bez. Aneta Kręglicka przyznaje, że jej syn nie cierpi rodzynek w tym cieście. Ona sama je uwielbia. Jednak rodzynki to jednak tylko mały dodatek, który nie wpływa na proporcje pozostałych składników. Bez względu na to, który wariant preferujesz, ten przepis przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Tylko gładka, puszysta masa

Sekretem sernika z przepisu Anety Kręglickiej jest wielokrotnie zmielony twaróg i duża ilość jajek. Dzięki nim ciasto ładnie wyrasta. Składniki można ucierać ręcznie – dawniej używano w tym celu makutry – lub przy pomocy miksera. Ważne jest, aby starać się nie napowietrzać masy, ponieważ tworzące się pęcherzyki mogą sprawić, że sernik szybko urośnie podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika równie szybko opadnie.

Przepis na sernik Anety Kręglickiej

Ten sernik nie ma spodu, co sprawia, że jego przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Proporcje są odpowiednie na dużą tortownicę o średnicy 28 cm.

Składniki:

  • 1 kg wielokrotnie zmielonego twarogu,
  • 10 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego,
  • opcjonalnie: garść namoczonych rodzynek,
  • do posmarowania tortownicy: masło i bułka tarta,
  • cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

  1. W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij osobno, a następnie połącz, mieszając ostrożnie łyżką.
  3. Nie przerywając mieszania, dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
  4. Następnie łyżka po łyżce dodawaj zmielony twaróg, budyń i przestudzone masło. Cały czas mieszaj równomiernie masę.
  5. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą – zarówno na dnie, jak i na wewnętrznych ściankach.
  6. Przelej masę serową do formy i jeśli chcesz, dodaj namoczone rodzynki (wcześniej odciśnij je z wody).
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
  8. Po ok. 45 minutach sprawdź, czy sernik nie przypieka się z wierzchu. Jeśli tak jest, przykryj papierem do pieczenia.
  9. Po 60 minutach sprawdź, czy ciasto nie jest surowe w środku przy pomocy drewnianego patyczka.
  10. Wyjmij, ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu