Gdy robię sernik, sięgam po przepis Anety Kręglickiej. Wychodzi idealny za każdym razem
Jakiś czas temu w programie śniadaniowym Aneta Kręglicka podała przepis na swój tradycyjny sernik – taki bez grama mąki, za to z prawdziwym twarogiem i dużą ilością jajek. Już sama masa, jeszcze przed wstawieniem do piekarnika, wyglądała tak apetycznie, że postanowiłam wypróbować ten przepis. Rodzina była zachwycona.
Można się sprzeczać o to, czy lepszy jest sernik z rodzynkami, czy bez. Aneta Kręglicka przyznaje, że jej syn nie cierpi rodzynek w tym cieście. Ona sama je uwielbia. Jednak rodzynki to jednak tylko mały dodatek, który nie wpływa na proporcje pozostałych składników. Bez względu na to, który wariant preferujesz, ten przepis przypadnie ci do gustu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada
Tylko gładka, puszysta masa
Sekretem sernika z przepisu Anety Kręglickiej jest wielokrotnie zmielony twaróg i duża ilość jajek. Dzięki nim ciasto ładnie wyrasta. Składniki można ucierać ręcznie – dawniej używano w tym celu makutry – lub przy pomocy miksera. Ważne jest, aby starać się nie napowietrzać masy, ponieważ tworzące się pęcherzyki mogą sprawić, że sernik szybko urośnie podczas pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika równie szybko opadnie.
Przepis na sernik Anety Kręglickiej
Ten sernik nie ma spodu, co sprawia, że jego przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Proporcje są odpowiednie na dużą tortownicę o średnicy 28 cm.
Składniki:
- 1 kg wielokrotnie zmielonego twarogu,
- 10 jajek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 100 g masła,
- kilka kropli aromatu pomarańczowego,
- opcjonalnie: garść namoczonych rodzynek,
- do posmarowania tortownicy: masło i bułka tarta,
- cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
- W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
- Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij osobno, a następnie połącz, mieszając ostrożnie łyżką.
- Nie przerywając mieszania, dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
- Następnie łyżka po łyżce dodawaj zmielony twaróg, budyń i przestudzone masło. Cały czas mieszaj równomiernie masę.
- Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą – zarówno na dnie, jak i na wewnętrznych ściankach.
- Przelej masę serową do formy i jeśli chcesz, dodaj namoczone rodzynki (wcześniej odciśnij je z wody).
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Po ok. 45 minutach sprawdź, czy sernik nie przypieka się z wierzchu. Jeśli tak jest, przykryj papierem do pieczenia.
- Po 60 minutach sprawdź, czy ciasto nie jest surowe w środku przy pomocy drewnianego patyczka.
- Wyjmij, ostudź i oprósz cukrem pudrem.