Gdy robię te placuszki, talerze szybko stają się puste. Są zdrowe i pyszne

Naleśniki, placki i racuchy to mój sprawdzony patent na pyszne śniadania w słodkim wydaniu. Łatwo zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy i świetnie sprawdzą się także w roli słodkiej przekąski.

Placki bananowe - PysznościPlacki bananowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam pomysłu, co ciekawego przygotować na śniadanie, a jednocześnie szukam odmiany od klasycznych kanapek i owsianek, sięgam po ten przepis na puszyste placuszki bananowe. Dzięki ubijaniu białek, są delikatne i mięciutkie jak chmurka. Warto mieć ten przepis pod ręką, gdy w koszyku z owocami zalegają mocno dojrzałe banany, których zdecydowanie szkoda wyrzucać. Świetnie posłodzą one placki, a im słodsze i bardziej dojrzałe, tym lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Puszyste placki bananowe

Placuszki przygotowuję w mgnieniu oka. Dobrze jest wyjąć wcześniej składniki z lodówki, aby złapały pokojową temperaturę, ale jeśli o tym zapomnisz - nic straconego, wciąż wyjdą przepyszne. Ten przepis udaje się za każdym razem i gwarantuję, że z pewnością sobie z nim poradzisz.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szkanka mąki pszennej
  • pół szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody (ja zazwyczaj daję pół łyżeczki)
  • cynamon mielony,
  • masło klarowane do smażenia.


Placki bananowe - Pyszności
Placki bananowe - Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. W misce rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków banany. Dodaję do nich żółtka, kefir oraz cynamon i dokładnie mieszam.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiewam do masy. Mieszam szpatułką lub miksuję na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam, aby nie pozbawić masy puszystości.
  5. Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej roślinny i wylewam porcje przygotowanej masy. Smażę na średniej mocy, aż lekko podrosną i zarumienią się z obu stron.

Gotowe placuszki przekładam na talerz. Serwuję samodzielnie, z cukrem pudrem lub z odrobiną miodu i świeżymi owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese