Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Nieraz trudno przewidzieć ilość chleba na święta, zwłaszcza teraz, gdy piekarnie są zamknięte na kilka dni. A każdy marzy o tym, aby na świątecznym śniadaniu pojawił się świeży chlebek – nie rozmrażany na szybko w mikrofalówce. Z pomocą przychodzi awaryjny przepis bez drożdży i proszku do pieczenia.
W święta mało kto ma ochotę robić chleb na zakwasie lub z dodatkiem świeżych drożdży, które długo wyrastają. W końcu wszystkie dania są przemyślane w taki sposób, aby teraz można było je tylko wyjąć z lodówki lub przynieść ze spiżarki, podgrzać i postawić na stole. Na myśl o wypiekaniu domowego chleba dostajesz dreszczy? To znaczy, że nie znasz przepisu z dodatkiem sody – wyrabianie ciasta zajmie ci 10 minut, a po kolejnych 30 minutach wyciągniesz rumiany bochenek z piekarnika.
Sylwestrowa sałatka z tortellini i roszponką. Stanie się hitem w każdym domu
Przepis na szybki chleb z sodą oczyszczoną
Do masy możesz wrzucić ziarna słonecznika, sezamu, czarnuszkę lub siemię lniane, ale nie mieszaj zbyt wielu naraz. Lepiej postawić na jeden lub dwa rodzaje ziaren, zamiast robić miszmasz, który rzadko kiedy smakuje dobrze. Jeśli lubisz słodkie pieczywo, dodaj rodzynki, żurawinę lub suszoną śliwkę. W składnikach możesz wymieszać pół na pół mąkę pszenną z pełnoziarnistą, aby chlebek był bogatszy w składniki odżywcze.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka soli,
- 350 ml maślanki,
- 20 g masła w temperaturze pokojowej,
- opcjonalnie: 1-2 łyżki ziaren.
Sposób przygotowania:
- Mąkę rozmieszaj z sodą i łyżeczką soli.
- Następnie dodaj maślankę, miękkie masło i ziarna (jeśli lubisz).
- Wstępnie wymieszaj ciastą łyżką, po czym przełóż na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez kilka minut.
- Uformuj kulę o średnicy ok. 20 cm i przełóż do okrągłej formy lub po prostu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Oprósz chleb mąką i natnij nożem (może być w kształt litery "X").
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30–35 minut. Piecz do zarumienienia skóki.