Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem
21.01.2022 09:00, aktual.: 21.01.2022 10:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!
Rolada z ciasta francuskiego na słono
Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno bazą pysznego deseru, jak i przekąski w słonym wydaniu. I dziś właśnie wykorzystamy drugą opcję, przygotowując z ciasta francuskiego pyszną roladę z musztardą, szynką, serem i ogórkiem. Taki posiłek sprawdzi się zarówno jako pyszna kolacja, jak i pomysł na ciekawą przekąskę na ciepło, którą możesz podać podczas imprezy, spotkania w gronia przyjaciół lub seansu filmowego w piątkowy wieczór.
Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie ma co przedłużać i do raz przechodzimy do szczegółów przepisu. Dzięki temu, że jest to prosty i szybki przepis, możesz wykorzystać go w swojej kuchni jeszcze dziś!
Zobacz także
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1/3 szklanki musztardy
- 6 plastrów szynki
- 12 plastrów żółtego sera
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 jajko
- natka świeżej pietruszki do dekoracji
Przygotowanie składników
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników.
W tym celu podziel w plastry żółty ser i szynkę. Oczywiście możesz kupić również oba produkty już pokrojone, co jeszcze bardziej skróci czas pracy nad naszą roladą. Następnie przygotuj ogórki. I w tym miejscu należy dodać, że możesz użyć do tego przepisu zarówno ogórki kiszone, jak i konserwowe.
Warzywa pokrój na desce w pionowe plastry. I to wszystko, przechodzimy do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Złożenie rolady
Na blacie kuchennym rozłóż teraz ciasto francuskie.
Do naszego przepisu możesz oczywiście kupić gotowy produkt, jak i przygotować domową wersję ciasta francuskiego. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada. Rozłożone ciasto francuskie podziel na dwie części, dzięki czemu za jednym razem przygotujesz aż dwie rolady!
Następnie rozprowadź na każdej połówce ciasta francuskiego musztardę. Oczywiście jeśli wolisz ketchup lub sos bbq możesz dokonać drobnej modyfikacji. W końcu ma być to Twoja wymarzona rolada z ciasta francuskiego w wydaniu na słono.
Bezpośrednio na musztardzie, zaczynając od dolnej krawędzi ułóż 3 plastry szynki, aby pokryć całą powierzchnię ciasta francuskiego.
Następnie umieść na szynce plastry żółtego sera. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanych ogórkach. Dopiero teraz możesz złożyć ciasto francuskie w roladę.
Pamiętaj, aby zabezpieczyć również boki przygotowanej rolady. Dzięki temu zabiegowi będziesz mieć pewność, że składniki pozostaną na swoim miejscu podczas przenoszenia rolady na blachę do pieczenia i w trakcie pieczenia.
Pieczenie i podanie
To jednak nie koniec pracy nad naszym przepisem.
W małej miseczce umieść jedno surowe jajko i rozbij je przy pomocy zwykłego widelca. Następnie rozprowadź jajko na roladzie, dzięki czemu podczas pieczenia nabierze ona pięknych, złocistych rumieńców. Nie zapomnij również ponacinać jej w 3 miejscach przy pomocy małego noża kuchennego.
Tak przygotowaną roladę umieść w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego posiłku użyliśmy programu "góra-dół".
I to wszystko! Oczywiście rolada smakuje najlepiej po upieczeniu, dlatego nie zwlekaj i serwuj ją od razu. Tuż przed podaniem możesz posypać ją delikatnie posiekaną natką pietruszki, dzięki czemu będzie pięknie się prezentować. Smacznego!