Genialne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków robią się niemal same. W środku są mięciutkie jak poduszka

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na szybki obiad, jednak konieczność tarcia ziemniaków potrafi zniechęcić. Dlatego też zdecydowaliśmy się zaprezentować sposób na placki bez tarcia kartofli, które zrobisz błyskawicznie. Poniższa receptura pozwala wykonać placuszki chrupiące z zewnątrz i niezwykle delikatne w środku. 

Obrazek
Paulina

Najważniejszym elementem tego dania są ziemniaki - ich rodzaj ma tu ogromne znaczenie. Jeśli chcemy, by placki wyszły chrupiące i smakowały całej rodzinie, wybierzmy mączystą odmianę ziemniaków. Sprawdzą się tu tak zwane stare ziemniaki.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Obrazek
Smażenie placków ziemniaczanych - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na 16 placków ziemniaczanych:

  • 7 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

Ugotuj ziemniaki, a następnie je wystudź. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz dodaj 2 żółtka. Nie zapomnij o mleku i wszystko wstępnie wymieszaj. Zanim całość zmiksujesz, ubij pianę z białek wraz ze szczyptą soli i jedną łyżeczką cukru. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Ciasto na placki ziemniaczane powinno być gęste, a nie lejące. Dodaj pianę i wymieszaj wszystko delikatnie.

Przygotuj patelnie do smażenia oraz tłuszcz. Do usmażenia placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy. Rozgrzej go na patelni na niewielkim ogniu. Formuj za pomocą łyżki placki i smaż po 2 minuty z każdej ze stron. Gdy placki będą złociste, ułóż je na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Placuszki z tego przepisu są delikatne jak puch i w przeciwieństwie do placków robionych z surowych kartofli nie będą pić tyle tłuszczu.

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Inny sposób przygotowania placków ziemniaczanych

Ziemniaki ułóż w garnku tak, aby leżały płasko na dnie. Wyjmij 1/4 ziemniaków z garnka i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Te proporcje sprawią, że placki będą delikatne i pyszne. Następnie dodaj 2 łyżki ziemniaczanej i mleko, tak by ciasto wymieszać bez trudu z ubitą pianą z białek. Następnie smaż placki według wyżej wymienionych wskazówek.

Jeśli lubisz zapiekanki, podsyłamy nasz nowy przepis: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej