Genialny patent na gorące ziemniaki po ugotowaniu przez cały dzień. Bez wody i podgrzewania

Gorące ziemniaki do obiadu uwielbia każdy z nas. Są podstawą wielu polskich dań. Często, by były ciepłe, wstawiamy je na kilkanaście minut przed przyjazdem gości na kuchenkę. Teraz mamy na to sposób by ziemniaki były ciepłe przez cały dzień bez ponownego zanurzania w wodzie. 

Obrazek
Paulina

Pewnie każdy zastanawia się jak to możliwe, że w restauracjach mają świeże ziemniaki przez cały dzień. My zdradzimy jak uzyskać taki efekt w domu. Jest to bardzo proste i nie wymaga od nas posiadania zbyt wielu specjalistycznych urządzeń. Wystarczą dwa garnki i ściereczka. Zdradzamy szczegóły.

Obrazek

Gorące ziemniaki przez cały dzień

Jak zawsze zacznij od obrania ziemniaków i dokładnie je ugotuj. Tak przygotowane ziemniaki pozostaw w ugotowanej wodzie, nie odlewaj ich. Garnek z ziemniakami umieść w drugi większym garnku z ciepłą wodą. Kiedy woda wystygnie, wymień ją. Tak by warzywa cały czas znajdowały się w wysokiej temperaturze. Gdyby przyszło nam czekać na obiad w restauracji ok. 40 minut, to nikt by tego nie zniósł. Tak często postępują kucharze w restauracjach.

Obrazek

Owijanie garnka ścierką

Zwykła ścierka kuchenna, którą każdy z nas ma w domu może nam naprawdę pomóc, jeśli chcemy utrzymać wysoką temperaturę garnka i ziemniaków, które tam trzymamy. Owiń dokładnie garnek z ziemniakami ścierkami, zaraz po ugotowaniu warzyw. Zatrzyma to ciepło naczynia na dłużej.

Obrazek
Letni obiad- Pyszności

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Wiemy jak przechowywać ziemniaki, by były ciepłe. Więc jak szybko je ugotować? Mamy na to sprawdzony sposób. Obierz i pokrój ziemniaki w małą kostkę, następnie zalej je wrzątkiem z czajnika. Umieszczając ziemniaki a kuchence, przykryj je pokrywką. Dzięki temu ziemniaki ugotujemy w zaledwie 10 minut. Podczas gotowania ziemniaków najlepiej ustawić czas i alarm. Dzięki temu na pewno nie rozgotujemy naszych ziemniaków. Jeśli chcemy się upewnić czy są dobre, możemy wsadzić w warzywo widelec. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Wypróbuj przepis na spiralki z ziemniaków:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości