Gigantyczny cordon bleu
Gigantyczny cordon bleu stanie się hitem w każdym domu. Kiedy go robimy, znika z talerzy w mgnieniu oka i nasi goście zawsze proszą o dokładną recepturę. Ty również nie możesz przegapić tego przepisu 🥰
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów dzisiejszego przepisu, musimy w kilku słowach wyjaśnić czym tak naprawdę jest cordon bleu. Otóż danie to wywodzi się z kuchni szwajcarskiej, a dokładnie jego początki sięgają lat 40. XX wieku. I jest to mięsne danie w panierce, które składa się ze sznyclów cielęcych, sera i szynki. Z biegiem lat powstały różne modyfikacje tej mieszanki.
I tak też będzie właśnie dzisiaj. Nie przygotujemy tradycyjnego przepisu, a wersję z filetem z indyka w roli głównej. Gwarantujemy jednocześnie, że danie będzie smakowało obłędnie, dlatego już dziś możesz przygotować naszą ciekawą propozycję.
Składniki
- 1,2 kg filetów z indyka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 6 plastrów szynki gotowanej
- 18 plastrów żółtego sera
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki bułki tartej
Przygotowanie indyka
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania filetów z indyka.
Najpierw je dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie potnij filety w plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane filety umieść na desce do krojenia, po czym przykryj folią spożywczą i rozbij przy pomocy tłuczka.
Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przesuwała się podczas pracy z mięsem, umieść bezpośrednio pod kuchennym gadżetem nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu rozwiązaniu praca z mięsem będzie na pewno łatwiejsza i szybsza.
Złożenie cordon bleu
Teraz na blacie kuchennym umieść małą formę do pieczenia.
W środku rozprowadź folię spożywczą w taki sposób, aby poza naczyniem wystawały spore kawałki kuchennego produktu. Na spodzie rozprowadź rozbite filety z indyka. Kawałki mięsa też mają wystawać poza formę. Następnie dopraw mięso przy pomocy soli, pieprzu i suszonego czosnku. Nie zapomnij również o plastrach żółtego sera i gotowanej szynce.
Na wierzchu umieść kolejny kawałek rozbitego filetu z indyka. Powtórz cały proces kilka razy, aż wypełnisz formę w całości. Wystające kawałki mięsa zwiń do środka. To samo zrób z folią spożywczą, po czym wstaw powstałą konstrukcję do lodówki minimum na 2 godziny. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, włóż mięsny miks do zamrażarki na 30 minut.
Panierka i pieczenie
W międzyczasie przygotuj składniki do panierki. W tym celu w pierwszej formie umieść mąkę, w drugiej 4 roztrzepane jajka, zaś w trzeciej bułkę tartą.
Cordon bleu w gigantycznej wersji obtocz najpierw w mące, następnie w jajecznej mieszance, zaś na koniec w bułce tartej. Następnie umieść patelnię na palniku, po czym dodaj do niej szklankę oleju. Kiedy produkt będzie już rozgrzany, podsmaż mięsną konstrukcję w panierce z każdej strony.
Dopiero tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika. Cordon bleu piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Wykorzystaj tu program "góra-dół".
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialny obiad dla całej rodziny.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na pyszny obiad w oryginalnym wydaniu, serdecznie zapraszamy Cię do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji.