Gniazda ziemniaczane zapiekane z mięsem mielonym. Wyglądają pięknie, ale smakują jeszcze lepiej
Proste gniazda ziemniaczane z koperkiem i mozzarellą zapiekane wraz z mięsem mielonym, to pyszny przepis na zapiekankę w nietypowym wydaniu.
08.04.2023 | aktual.: 11.04.2023 08:50
Jeśli szukasz pomysłu na obiad z ziemniakami w roli głównej, to trafiłeś idealnie. Proste gniazda wypełnione mięsem mielonym to ciekawa alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Do ich przygotowania możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Utłucz je na purée wraz z masłem i koperkiem. Dodatek zieleniny sprawi, że nabiorą wiosenno-letniego charakteru. Prezentują się naprawdę ładnie, a ich przygotowanie nie zajmie ci za dużo czasu. Ten zaskakujący obiad to hit, który sprawdzi się na różne okazje, od codziennego obiadu, przez ciepłą kolację, na imprezowej przystawce na gorąco kończąc.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Gniazda ziemniaczane z mięsem mielonym
Składniki:
Farsz
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
Gniazda z ziemniaków:
- 8 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 1 pęczek świeżego koperku
Dodatki
- 120 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania prostego farszu. Na patelni rozgrzej olej, oliwę lub masło. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój i dorzuć do cebuli. Przesmaż całość, aż warzywa się zeszklą i dodaj mięso mielone. Możesz wybrać zarówno to z indyka, jak i wołowe lub wieprzowo-wołowe. Dopraw całość słodką papryką, suszonym czosnkiem, oregano oraz solą. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory krojone. Wymieszaj i przesmaż całość.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj wraz z solą. Odcedź i dodaj masło oraz posiekany świeży koperek. Ubij ziemniaki na purée. Jeśli używasz ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, to podgrzej je wcześniej z odrobiną wody, aby łatwiej połączyły się z masłem.
Powstałą masę podziel na cztery części. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Spłaszcz od góry małą szklanką lub miseczką, aby powstał kształt gniazda z wyższymi brzegami. Wnętrze wypełnij przygotowanym farszem z mięsa mielonego. Posyp całość startym serem mozzarella. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 5-10 minut, aż ser się roztopi.
Gotowe gniazda z mięsnym farszem przełóż na talerz i udekoruj posiekanym koperkiem. Podawaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie.
Smacznego!