Gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu. Proste, szybkie i smaczne

Przepis na proste gniazdka bezowe ze świątecznymi dekoracjami idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Prezentują się świetnie, a smakują jeszcze lepiej.

Gniazdka bezowe- PysznościGniazdka bezowe- Pyszności
Ewa

Beza na Wielkanoc

Chociaż święta kojarzą nam się przede wszystkim ze słodkimi mazurkami, drożdżowymi babami i tradycyjnym sernikiem, to warto postawić na coś nowego i zaskakującego. Małe bezowe wieńce nie tylko smakują dobrze, ale stanowią też uroczą dekorację stołu. To świetny sposób na to, aby wykorzystać pozostałe po przygotowaniu mazurku białka. Ich pieczenie jest o wiele prostsze niż klasycznej bezy, a samo przygotowanie zajmie kilka chwil. Do dekoracji gniazdek możesz zaangażować najmłodszych członków rodziny. Z takiej słodkie atrakcji ucieszą się nie tylko dzieci.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Gniazdka bezowe

Składniki:

  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj białka i szczyptę soli. Zacznij miksować całość, stopniowo dodając drobny cukier. Aby dobrze ubić pianę z białek, należy pamiętać o najważniejszej zasadzie- piana nie ubije się, gdy będzie miała kontakt z tłuszczem. Dlatego ważne jest, aby naczynie i mieszadła do ubijania były dokładnie czyste i osuszone, a także trzeba bardzo uważać, aby oddzielone białka były wolne od żółtek, które zawierają tłuszcz.

Gniazdka bezowe- Pyszności
Gniazdka bezowe- Pyszności

Na koniec dodaj do białek sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Przełóż jasną, sztywną pianę do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę z papierem do pieczenia kształt przypominający gniazda. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 10 minut.

Gniazdka bezowe- Pyszności
Gniazdka bezowe- Pyszności

Upieczone gniazdka udekoruj cukrowymi ozdobami i czekoladowymi jajkami. Możesz je również wykorzystać jako spód do mini deserków i wyłożyć na górę bitą śmietanę i świeże owoce- ten przepis zdecydowanie możesz wykorzystać nie tylko od święta.

Smacznego!

Obrazek
Gniazdka bezowe- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie