Najlepszy przepis na gofry, które zrobisz nawet w urządzeniu o małej mocy

Chociaż gofry nieodzownie kojarzą się nam z wakacjami, to warto robić je przez cały rok w swoim domu. Nie każdy ma jednak gofrownicę o dużej mocy, która ułatwia wypiekanie chrupiących przysmaków. Wtedy wspomóc się trzeba sprawdzonym przepisem.

Obrazek
Ewa

Smak wakacji

Chrupiące gofry z dodatkami to smak wakacji, a budki, które oferują te wafle na stałe wpisały się już w nadmorski krajobraz. Wiele razy próbowałam odtworzyć ten smak w domu, ale zawsze brakowało "tego czegoś". Mało kto w swoim domu ma porządną gofrownicę o dużej mocy. Z tym przepisem gofry wyjdą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku nawet przy urządzeniu o niskiej mocy.

Obrazek

Składniki na chrupiące gofry:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka średniej wielkości
  • 5 łyżek oleju
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste:

Obrazek
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejem.
  3. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
  4. Piecz w rozgrzanej gofrownicy, aż się zarumienią (ok. 6 minut).

Kiedy upieczesz gofra- nie kładź go na talerzu. Postaw go w pionie tak, aby nie dotykał pozostałych gofrów. Dzięki temu pozostanie chrupiący. Parujące gofry, gdy będą dotykać podłoża, po prostu rozmokną i nici z pożądanej przez nas chrupkości.
Jako separatora możesz użyć kratki z piekarnika.

Ten przepis zawsze się udaje! W składzie nie ma cukru, bo to właśnie słodkie dodatki będą wystarczającym akcentem.
Możesz też przygotować je w wersji wytrawnej. Spróbuj koniecznie mojej ulubionej wersji śniadaniowej!

Pasta awokado

1 dojrzałe awokado rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj do niego łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Małego pomidora pokrój w kostkę i dodaj do pasty.

Gotową pastę wykładam na gofry, dodaję jajko w koszulce, kawałki wędzonego łososia i śniadanie gotowe! To pyszna alternatywa dla kanapek.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej