Mądra Babcia nie zawija gołąbków w kapustę. Jej patent daje niezwykle soczysty efekt

Każda babcia ma swój własny sposób na przygotowanie pysznych gołąbków. Jak się okazuje, są one na tyle pomysłowe, że potrafią nawet stworzyć wersję... bez kapusty. Jesteś ciekawa? Oto wyjątkowy przepis na gołąbki bez kapusty od Mądrej Babci.

ObrazekGołąbki bez kapusty - Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Gołąbki niejedno mają imię. W Grecji i kuchni azerskiej często pojawia się ich wersja bardzo podobna do naszej. Różni się jednak tym, że farsz zawijany jest nie w kapustę, a w liście winogron. W jakich jeszcze odmianach może występować te popularne danie?

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; foto: Canva

Całkowicie inne podejście do gołąbków zaprezentowała na swoim Facebooku Mądra Babcia. Ta doskonała kucharka wykazuje się niesamowitą pomysłowością, co zresztą sama zauważysz, widząc jej przepis na gołąbki bez kapusty. Mądra Babcia używa do nich zupełnie nietypowego składnika, a nam na samą myśl cieknie ślinka.

Zainteresowana? Oto przepis.

Gołąbki bez kapusty z przepisu Mądrej Babci

Składniki:

  • półtorej sztuki cukinii
  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 3/4 butelki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • koperek
Obrazek
Gołąbki bez kapusty - Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż cebulę na złoty kolor.

Mięsa mielone zmieszaj ze sobą w misce. Dodaj do nich usmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Dopraw solidną porcją pieprzu i odrobiną soli. Wyrób masę mięsną dłonią.

Cukinię pokrój w półcentymetrowe plastry. Na każdy kawałek ułóż trochę masy mięsnej i przykryj kolejnym plastrem cukinii. Powtórz tę czynność tak, by powstały ,,wieżyczki".

Przygotuj podłużne naczynie żaroodporne. Nawilż je oliwą z oliwek. Teraz ułóż wieżyczki z cukinii i mięsa w naczyniu, wzdłuż krótszej krawędzi.

Obrazek
Gołąbki bez kapusty - Pyszności; foto: Facebook; konto: Mądra Babcia

Passatę pomidorową dopraw solą, pieprzem, miodem i śmietanką. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej ,,cukiniowe gołąbki", tak, by były przykryte.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw naczynie bez przykrycia na 30 minut. Podawaj posypane koperkiem. Gołąbki bez kapusty będą idealnie pasowały do młodych ziemniaczków.

Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze