Jak gotować ziemniaki – pod przykryciem czy bez? Jeden sposób wygrywa

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast czas przygotowanie często zniechęca wielu z nas, by je przygotować. Jak gotować ziemniaki, pod przykryciem czy bez, by było smacznie i szybko?

Jak gotować ziemniaki – pod przykryciem czy bez?

W internecie znajdziemy na ten temat wiele rad. Jedni stanowczo wskazują, że ziemniaki należy gotować pod przykryciem w małej ilości wody, a inni twierdzą, że wody musi być mnóstwo, a garnek ma być odkryty. Okazuje się, że do garnka konieczna jest pokrywka, ponieważ to dzięki niej ziemniaki ugotują się w krótkim czasie, a przy okazji zatrzymają w sobie znacznie więcej mikroelementów. Pokrywkę lekko uchylmy, żeby woda nie wykipiała. To ważne, jeśli nie chcemy zafundować sobie dodatkowego sprzątania.

Ziemniaki w wodzie – Pyszności; Foto: Canva

Jak ugotować ziemniaki w 10 minut?

Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być już długie i męczące. Wystarczy, tylko że dokładnie je obierzemy, pokroimy na małe kawałki i zalejemy warzywo wrzątkiem z czajnika. Pamiętajmy, by garnek przykryć pokrywką. Dzięki temu prostemu trikowi nasze ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy w małej ilości wody. Najlepiej wrzucić warzywa do wrzątku i tutaj nasz tip dobrze się sprawdzi. Po ugotowaniu nie zostawiajmy ziemniaków w wodzie. Zjadamy je od razu, wtedy skorzystamy z nich jak najwięcej.

Jak gotować ziemniaki? – Pyszności; Foto: Pyszności

Jak sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane?

Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdźmy je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

pieczone ziemniaki z fetą i boczkiem

Jak gotować ziemniaki? – Pyszności; Foto: Pyszności

Ugotowane ziemniaki wykorzystamy na przykład do przygotowania ekspresowej zapiekanki – wystarczy pokroić je w plasterki, dodać szynkę, ser i sos beszamelowy. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Możesz podać je z pyszną mizerią i jajkiem, posypane świeżym koperkiem, co sprawi, że popołudnie będzie naprawdę przyjemne. Natomiast głód zostanie zaspokojony w 10 minut. Działaj!

Wypróbuj przepis na spiralki z ziemniaków na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×