PrzepisZiemniaki jak z ogniska przygotujesz w domu. Już nie musisz czekać do lata

Ziemniaki jak z ogniska przygotujesz w domu. Już nie musisz czekać do lata

Ziemniaki z ogniska kojarzą się z ciepłymi letnimi wieczorami. Nie jednak musisz czekać do lata, przygotuj je bez wychodzenia z domu.

Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva
Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

11.03.2023 14:30

Ziemniaki pełne wspomnień

Ziemniaki pieczone w ogniskowym żarze  jedno z najbardziej klasycznych i smacznych dań, które kojarzą się z ciepłymi letnimi wieczorami spędzonymi w gronie rodziny i przyjaciół. Nie ma nic lepszego niż aromatyczny zapach palonego drewna, którego woń miesza się z zapachem pieczonych ziemniaków, które chrupią na zewnątrz, a są miękkie i delikatne w środku.

Ich przygotowanie wymaga od nas nie tylko umiejętności kulinarnych, ale i zdolności do pracy zespołowej. Wszyscy razem przygotowujemy drewno, składamy ognisko, kładziemy ruszt i pieczemy ziemniaki, dzieląc się jednocześnie opowieściami i śmiechem. Niestety, do ciepłych wieczór pozostało jeszcze trochę czasu. Jeśli jednak tęsknisz za smakiem ziemniaków z ogniska, to mamy dla ciebie proste rozwiązanie.

Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva
Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva

Wystarczy do ziemniaków dodać jeden prosty składnik, żeby zamieniły się w pyry jak z ogniska. Świetnie smakują w towarzystwie pieczonego mięsa, prostego sosu jogurtowego i lekkiej sałatki. Świetnie smakują też w połączeniu z prostym twarożkiem z cebulą, dzięki czemu możesz podać je również osobom, które mięsa nie jedzą.

Ziemniaki jak z ogniska

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków w zbliżonym do siebie rozmiarze
  • sól
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj, aby pozbyć się pozostałości ziemi i innych zanieczyszczeń. Skórka powinna być czysta, ponieważ nie będziesz jej obierał. Włóż ziemniaki do miski z zimną, osoloną wodą i zostaw na 25 minut. Mąkę wodę i sól połącz w gęstą masę i obtocz w niej ziemniaki.

Każdy z nich następnie owiń szczelnie w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie odwiń folię i delektuj się smakiem ziemniaków jak z ogniskowego żaru. Podawaj w towarzystwie sałatki, ziołowego masła lub mięsa.

Smacznego!

Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło Canva
Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło Canva

Przepis na makaronowe szaszłyki a'la pizza znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie