Ziemniaki jak z ogniska przygotujesz w domu. Już nie musisz czekać do lata

Ziemniaki z ogniska kojarzą się z ciepłymi letnimi wieczorami. Nie jednak musisz czekać do lata, przygotuj je bez wychodzenia z domu.

Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: CanvaZiemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Ziemniaki pełne wspomnień

Ziemniaki pieczone w ogniskowym żarze  jedno z najbardziej klasycznych i smacznych dań, które kojarzą się z ciepłymi letnimi wieczorami spędzonymi w gronie rodziny i przyjaciół. Nie ma nic lepszego niż aromatyczny zapach palonego drewna, którego woń miesza się z zapachem pieczonych ziemniaków, które chrupią na zewnątrz, a są miękkie i delikatne w środku.

Ich przygotowanie wymaga od nas nie tylko umiejętności kulinarnych, ale i zdolności do pracy zespołowej. Wszyscy razem przygotowujemy drewno, składamy ognisko, kładziemy ruszt i pieczemy ziemniaki, dzieląc się jednocześnie opowieściami i śmiechem. Niestety, do ciepłych wieczór pozostało jeszcze trochę czasu. Jeśli jednak tęsknisz za smakiem ziemniaków z ogniska, to mamy dla ciebie proste rozwiązanie.

Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva
Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło: Canva

Wystarczy do ziemniaków dodać jeden prosty składnik, żeby zamieniły się w pyry jak z ogniska. Świetnie smakują w towarzystwie pieczonego mięsa, prostego sosu jogurtowego i lekkiej sałatki. Świetnie smakują też w połączeniu z prostym twarożkiem z cebulą, dzięki czemu możesz podać je również osobom, które mięsa nie jedzą.

Ziemniaki jak z ogniska

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków w zbliżonym do siebie rozmiarze
  • sól
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj, aby pozbyć się pozostałości ziemi i innych zanieczyszczeń. Skórka powinna być czysta, ponieważ nie będziesz jej obierał. Włóż ziemniaki do miski z zimną, osoloną wodą i zostaw na 25 minut. Mąkę wodę i sól połącz w gęstą masę i obtocz w niej ziemniaki.

Każdy z nich następnie owiń szczelnie w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie odwiń folię i delektuj się smakiem ziemniaków jak z ogniskowego żaru. Podawaj w towarzystwie sałatki, ziołowego masła lub mięsa.

Smacznego!

Obrazek
Ziemniaki z ogniska - Pyszności, źródło Canva

Przepis na makaronowe szaszłyki a'la pizza znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby