Belgijskie frytki jak z foodtrucka. Zamiast przepłacać, kup ziemniaki i zrób sam

Pyszne, pachnące i chrupiące – nieprzypadkowo stały się jedną z najpopularniejszych „potraw ulicznych”. By skosztować doskonałych frytek, nie musimy jednak czekać na przyjazd food trucka, gdyż bez większego problemu przygotujemy je w domu. Oto przepis na kultowe belgijskie frytki.

Obrazek
Katarzyna Gileta

Kto wymyślił frytki? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Niewykluczone, że ich receptura narodziła się w Hiszpanii, kraju, który jako pierwszy w Europie odkrył zalety ziemniaka. Innego zdania są Francuzi, chwalący się, że najstarszy spisany przepis na ten przysmak pochodzi z książki kucharskiej „La cuisinière républicaine” wydanej w 1795 r.

Wielu badaczy twierdzi jednak, że kartoflane słupki najwcześniej zaczęli smażyć Belgowie, już w pierwszej połowie XVIII wieku. W kolejnym stuleciu frytki stały się w tym kraju niezwykle popularne. Jednak międzynarodową karierę ziemniaczany frykas zawdzięcza Anglikom, których wojska stacjonowały w czasie I wojny światowej na terenie Niderlandów. Brytyjskich żołnierzy zachwycił prosty przysmak, nazywany przez nich „french fries”, czyli „francuskie frytki”, w nawiązaniu do języka używanego powszechnie w Belgii.

Obrazek
Pysznosci - Fot. Adobe Stock

Przepis na frytki szybko trafił na Wyspy Brytyjskie, a niedługo później do Stanów Zjednoczonych. To właśnie amerykańskie sieci fast foodów upowszechniły specjał na całym świecie.

Jednak belgijskie frytki wciąż cieszą się szczególnym uznaniem, o czym świadczą choćby kolejki ustawiające się do serwujących je food trucków. Jak przyrządzić je w domu?

Ziemniaki, ale jakie?

Do przygotowania przysmaku potrzebujemy odpowiednich ziemniaków. Najlepiej wybierać odmiany należące to typu typu B (irga, irys, flaming, orlik, sante) lub C (bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw), mączyste i zawierające szczególnie dużo skrobi, dzięki czemu frytki będą miały optymalną konsystencję oraz chrupkość.

Ziemniaczana skrobia szybko wywołuje uczucie sytości, trawi się powoli i bardzo mała jej ilość przekształca się w tkankę tłuszczową, ponieważ jest to proces nieefektywny dla organizmu. To nie jedyny pożytek wynikający ze spożywania kartofli, które są też bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin, zwłaszcza C (wzmacniającej odporność i chroniącej przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników) i witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego.

Ziemniaki zawierają również dużo potasu (odgrywa ważną rolę w gospodarce jonowej i wodnej organizmu – obniża ciśnienie krwi i jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni) oraz magnezu, budulca zębów czy kości, pozytywnie wpływającego na przemianę materii oraz łagodzącego zmęczenie i stres.

Obrazek
Frytki - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętajmy jednak, że frytkami należy raczyć się  z umiarem. Podczas smażenia ziemniaków w głębokim tłuszczu wydziela się bowiem szkodliwy akrylamid, czyli związek będący produktem reakcji zachodzącej pomiędzy cukrami a aminokwasami. Zdaniem naukowców jego nadmiar może sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Przepis na frytki belgijskie

Do przygotowania frytek belgijskich wybieramy duże, podłużne ziemniaki o gładkiej i jędrnej skórce, bez śladów gnicia czy wyrośniętych kiełków.

Obieramy kartofle ze skórki, a następnie kroimy w łódeczki lub dość grube słupki. Zagotowujemy wodę z cukrem (łyżeczka na litr wody), po czym wrzucamy pokrojone ziemniaki i podgotowujemy 4-5 minut. Odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

We frytownicy lub dużym garnku rozgrzewamy olej (najlepiej rzepakowy, choć w Belgii tradycyjnie używa się łoju wołowego – jeśli uda nam się go zdobyć, warto spróbować). Gdy osiągnie temperaturę 150 stopni, dokładamy partiami frytki, smażymy około 5 minut, wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozgrzewamy olej do 180 st. i ponownie dodajemy frytki. Smażymy, 4-5 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru.

Dzięki podwójnemu smażeniu frytki będą bardzo chrupiące, a przecież o to chodzi…

Autor: Rafał Natorski

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji