Takie kanapki nigdy się nie znudzą. Do domu wrócą tylko puste pudełka

Kilka drobnych zmian, jeden sprytny patent i zwykłe kanapki z jajkiem zamieniają się w prawdziwy rarytas. Proste i pyszne połączenie nie tylko pozwoli pożegnać poranną nudę, ale zachęci do jedzenia również tych, którzy od śniadań raczej stronią.

Kanapki z jajkiemKanapki z jajkiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kanapki z jajkiem kojarzą się nieco z reliktem przeszłości, gdy mama na wycieczki pakowała bułki i ugotowane na twardo jaja w skorupkach. Ten przepis odczaruje jednak to połączenie. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanym jajku, które zamienia się w puszystą, mięciutką chmurkę. Dodatek szynki oraz sera sprawi, że po takim śniadaniu na długo ucichnie burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Chmurkowe kanapki z jajkiem

Nie potrzeba wielu składników, by wyczarować coś pysznego. Ten przepis jest tego najlepszym przykładem - mamy tutaj jaja, chleb tostowy, ser, szynkę i majonez. Składniki są proste, ale dzięki zamianie jajek w puszystą chmurkę zyskujemy efektowne i smaczne śniadanie.

To kanapki "na wypasie", które od razu po wyjęciu z pojemnika lub wypakowaniu z papieru śniadaniowego wzbudzą zazdrość znajomych.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 40 g tartego sera cheddar,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 50 g szynki drobiowej,
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 8 kromek chleba tostowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do puszystej masy dodaj następnie żółtka, starty ser i wymieszaj szpatułką.

Ubite jajka z dodatkami
Ubite jajka z dodatkami © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj mniej więcej w kształt kwadratu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 10 minut.

Puszyste jajka
Puszyste jajka © Pyszności

Krok 3. Chleb wrzuć do tostera lub zgrilluj na patelni. Ułóż 4 kromki. Posmaruj majonezem, posyp szczypiorkiem, pokrojoną szynką i połóż upieczone jajka.

Kanapka z jajkiem
Kanapka z jajkiem © Pyszności

Krok 4. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj majonez. Przykryj pozostałymi 4 tostami i przekrój na mniejsze porcje. Pyszne kanapki z puszystym jak chmurka jajkiem są już gotowe. Smacznego!

Chmurkowe kanapki z jajkiem
Chmurkowe kanapki z jajkiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej