Rosół gotujemy pod przykryciem czy bez? Nawet ekspertów może zdziwić odpowiedź

Smak i aromat rosołu zna każdy z nas. To kultowe danie bije w Polsce rekordy popularności. Idealnie pasuje na obiad. Procesu przygotowywania rosołu uczymy się od dziecka. Kiedy to obserwujemy babcię, czy mamę stojącą nad gotującym się wywarem. Gdy postanawiamy przygotować danie samemu, niekiedy pojawiają się wątpliwości. Czy gotować rosół pod przykryciem, czy bez?

ObrazekRosół gotujemy pod przykryciem, czy bez? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kultowe polskie danie

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Pyszna, aromatyczna i sycąca potrawa - tak można opisać rosół. W internecie znajdziemy wiele wspaniałych przepisów na to danie. Jednak najczęściej korzystamy ze swojej sprawdzonej receptury, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że oprócz składników, bardzo duże znaczenie ma sam proces wykonania rosołu. 

Gotujemy rosół pod przykryciem, czy bez?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Niekiedy zastanawiamy się, czy powinniśmy gotować rosół pod przykryciem, czy bez. Odpowiedź jest banalnie prosta. Rosół z reguły gotujemy bez przykrycia. Proces obróbki termicznej powinien zachodzić powoli i na małym ogniu. Dzięki temu uzyskamy głęboki aromat oraz smak potrawy.

Jakie przyprawy dodajemy do rosołu?

Obrazek
Pieprz - Pyszności; Foto: Canva.com

Przyprawy nadają potrawie wyrazistego aromatu. W związku z tym pełnią bardzo ważną funkcję podczas przygotowywania dania. W przypadku rosołu najczęściej dodajemy czarny pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez lubczyku. Jest on wyjątkowo aromatycznym ziołem, który nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru.

Należy zaznaczyć, że rosół solimy pod koniec gotowania. Dzięki temu wydobędziemy z warzyw oraz mięsa o wiele więcej smaku. Jest to bardzo ważne w przypadku tak aromatycznej potrawy, jaką jest rosół.

Niektórzy chcąc podkreślić smak rosołu, dodają do niego imbir. Inni natomiast sypią niewielką ilość kurkumy. W ten sposób nadają potrawie intensywnej, żółtej barwy. Jeśli natomiast chcesz, aby twoje danie było wyjątkowo lekkie - polecamy pod koniec gotowania wlać do niego niewielką ilość soku z cytryny. Wystarczy tylko kilka łyżek tego składnika.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować dwukolorowy chłodnik krok po kroku. Ta pyszna, orzeźwiająca zupa idealnie pasuje na obiad w ciepłe dni.

Wybrane dla Ciebie
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀