Genialny, prosty patent na gotowanie ziemniaków. Nigdy więcej się nie rozgotują

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast na pewno wielu z nas przytrafiło się je rozgotować i obiad nie wyszedł nam tak, jak chcieliśmy. Jak je przygotowywać, by były pyszne i już więcej się nie rozgotowały? Oto nasze wskazówki, które warto zastosować w swojej kuchni. Nawet gotowanie ziemniaków możesz wynieść na kolejny poziom!

Obrazek
Paulina

Oto lista składników, które na pewno posiadasz w swojej kuchni. Ich dodanie do gotujących się ziemniaków sprawi, że nasze pyry na pewno się nie rozgotują.

Gotowanie ziemniaków z dodatkiem masła

Pierwszym sposobem na to by ziemniaki się nie rozgotowały, jest dodanie do nich masła. Do gotujących się wrzuć dosłownie odrobinę masła! Dzięki temu nie rozgotują się i będą miały lepszy smak. Jeśli nie próbowałeś tego sposobu, to teraz jest odpowiedni moment.

Obrazek
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Sok z cytryny

Kolejnym składnikiem jest sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ten dodatek zapobiega ich ciemieniu oraz rozpadaniu się podczas gotowania. Będą nie tylko przepyszne, ale również świetnie będą prezentować się na talerzu. Docenisz ten trik, np. robiąc sałatkę z ziemniakami czy szykując obiad dla całej rodziny.

Obrazek

Ocet

Ocet to alternatywa dla soku z cytryny, natomiast jego dodatek może sprawić, że nasze ziemniaki będą mieć ostrzejszy smak. To kwestia gustu. Co kto woli. Warto spróbować, bo ziemniaki z octem to naprawdę świetne połączenie. Oprócz wyraźnego smaku mamy pewność, że nasze warzywa się nie rozgotują.

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Gotowanie ziemniaków - jak sprawdzić czy są gotowe?

Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera. Dzięki temu mamy pewność, że się nie rozgotują, ale też będą dobre do podania. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdzić je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad!

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony