PrzepisGenialny, prosty patent na gotowanie ziemniaków. Nigdy więcej się nie rozgotują

Genialny, prosty patent na gotowanie ziemniaków. Nigdy więcej się nie rozgotują

Genialny, prosty patent na gotowanie ziemniaków. Nigdy więcej się nie rozgotują
Paulina
20.07.2022 20:47

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast na pewno wielu z nas przytrafiło się je rozgotować i obiad nie wyszedł nam tak, jak chcieliśmy. Jak je przygotowywać, by były pyszne i już więcej się nie rozgotowały? Oto nasze wskazówki, które warto zastosować w swojej kuchni. Nawet gotowanie ziemniaków możesz wynieść na kolejny poziom!

Oto lista składników, które na pewno posiadasz w swojej kuchni. Ich dodanie do gotujących się ziemniaków sprawi, że nasze pyry na pewno się nie rozgotują.

Gotowanie ziemniaków z dodatkiem masła

Pierwszym sposobem na to by ziemniaki się nie rozgotowały, jest dodanie do nich masła. Do gotujących się wrzuć dosłownie odrobinę masła! Dzięki temu nie rozgotują się i będą miały lepszy smak. Jeśli nie próbowałeś tego sposobu, to teraz jest odpowiedni moment.

Masło - Pyszności; Foto: Canva.com
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Sok z cytryny

Kolejnym składnikiem jest sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ten dodatek zapobiega ich ciemieniu oraz rozpadaniu się podczas gotowania. Będą nie tylko przepyszne, ale również świetnie będą prezentować się na talerzu. Docenisz ten trik, np. robiąc sałatkę z ziemniakami czy szykując obiad dla całej rodziny.

Obraz

Ocet

Ocet to alternatywa dla soku z cytryny, natomiast jego dodatek może sprawić, że nasze ziemniaki będą mieć ostrzejszy smak. To kwestia gustu. Co kto woli. Warto spróbować, bo ziemniaki z octem to naprawdę świetne połączenie. Oprócz wyraźnego smaku mamy pewność, że nasze warzywa się nie rozgotują.

Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Gotowanie ziemniaków - jak sprawdzić czy są gotowe?

Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera. Dzięki temu mamy pewność, że się nie rozgotują, ale też będą dobre do podania. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdzić je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także