Genialny, prosty patent na gotowanie ziemniaków. Nigdy więcej się nie rozgotują

Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Natomiast na pewno wielu z nas przytrafiło się je rozgotować i obiad nie wyszedł nam tak, jak chcieliśmy. Jak je przygotowywać, by były pyszne i już więcej się nie rozgotowały? Oto nasze wskazówki, które warto zastosować w swojej kuchni. Nawet gotowanie ziemniaków możesz wynieść na kolejny poziom!

Obrazek
Paulina

Oto lista składników, które na pewno posiadasz w swojej kuchni. Ich dodanie do gotujących się ziemniaków sprawi, że nasze pyry na pewno się nie rozgotują.

Gotowanie ziemniaków z dodatkiem masła

Pierwszym sposobem na to by ziemniaki się nie rozgotowały, jest dodanie do nich masła. Do gotujących się wrzuć dosłownie odrobinę masła! Dzięki temu nie rozgotują się i będą miały lepszy smak. Jeśli nie próbowałeś tego sposobu, to teraz jest odpowiedni moment.

Obrazek
Masło - Pyszności; Foto: Canva.com

Sok z cytryny

Kolejnym składnikiem jest sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Ten dodatek zapobiega ich ciemieniu oraz rozpadaniu się podczas gotowania. Będą nie tylko przepyszne, ale również świetnie będą prezentować się na talerzu. Docenisz ten trik, np. robiąc sałatkę z ziemniakami czy szykując obiad dla całej rodziny.

Obrazek

Ocet

Ocet to alternatywa dla soku z cytryny, natomiast jego dodatek może sprawić, że nasze ziemniaki będą mieć ostrzejszy smak. To kwestia gustu. Co kto woli. Warto spróbować, bo ziemniaki z octem to naprawdę świetne połączenie. Oprócz wyraźnego smaku mamy pewność, że nasze warzywa się nie rozgotują.

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Gotowanie ziemniaków - jak sprawdzić czy są gotowe?

Przy gotowaniu ziemniaków najlepiej korzystać z ustawionego na określoną liczbę minut timera. Dzięki temu mamy pewność, że się nie rozgotują, ale też będą dobre do podania. Jeśli jednak mamy wątpliwości, czy nasze ziemniaki na pewno się już ugotowały, możemy sprawdzić je przy pomocy widelca. Jeśli wbijesz go bez oporu i wyjmiesz, to masz pewność, że są dobre. Możemy też wyciągnąć ziemniaka z wody i go po prostu spróbować.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce krok po kroku. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości