Pieczone ziemniaki z pulpetem to nasza najnowsza miłość. Wystarczył jeden kęs, aby zakochać się w tym oryginalnym daniu na 100% – po prostu palce lizać!
Zobacz także: Kurczak ze szpinakiem z patelni
Składniki:
PorcjeFarsz ziemniaczany
- 5 szt. ziemniaki upieczone
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. pietruszka posiekana
- 2 łyżki olej
Pulpety
- 500 g mięso mielone
- 1/2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 100 g żółty ser
- 1/3 szkl. mozzarella
Sposób przygotowania:
- Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i polej je olejem. Następnie wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Kiedy ostygną, podziel każdego ziemniaka na pół i wydrąż w nich środek.
- Ziemniaczany farsz połącz z solą, pietruszką oraz świeżą pietruszką. Po czym umieść w formie do pieczenia.
- Czas na pulpety. Aby je przygotować, połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, sól i pieprz. W każdym pulpecie umieść kawałek żółtego sera, po czym przełóż do wydrążonych ziemniaków.
- Ziemniaki z pulpetami ułóż w formie do pieczenia i posyp całość mozzarellą. Następnie wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Pieczone ziemniaki z pulpetemTym razem postanowiliśmy nafaszerować ziemniaki 😉 I w ten oto sposób powstał kolejny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny 🥰PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/341720
Posted by Pyszności on Tuesday, January 26, 2021