Szybki przepis na pieczone ziemniaki. Z tym rodzajem sera będą genialne

Niezależnie, czy na obiad jemy kotlety, czy rybę, to jednym z najchętniej wybieranych dodatków są ziemniaki. Najczęściej je gotujemy, jednak coraz chętniej decydujemy się także na ich pieczenie. Poznaj przepis na zapiekane ziemniaki. Taka wersja na pewno będzie zaskoczeniem!

ObrazekPyszności Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Przepis na zapiekane ziemniaki - wyjątkowy dodatek do ulubionych dań

Nie ulega żadnej wątpliwości, że coraz chętniej sięgamy po pieczoną wersję ziemniaków. Przyrządzamy je z ulubionymi dodatkami i spożywamy jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę, która sama w sobie może być naprawdę pożywnym posiłkiem. I tak jest w przypadku zaproponowanej przez nas wersji pieczonych ziemniaków. Całe ziemniaki zostały przekrojone i nadziane smacznymi dodatkami. Ser pleśniowy powoduje, że mają one niezwykły smak. Poznaj przepis na zapiekane ziemniaki. Gwarantujemy, że już na stałe zagoszczą w twoim menu.

Obrazek
Przygotowanie nadziewanych ziemniaków - Pyszności; Foto screen ze strony https://www.instagram.com/dieta_bez_diety/

Jak przygotować zapiekane ziemniaki?

Decydując się na przepis na zapiekane ziemniaki, musimy się liczyć z tym, że jest to stosunkowo łatwe w przygotowaniu danie. Będzie ono uzupełnieniem naszego obiadu lub pyszną przekąską, która zaskoczy twoich domowników i gości. Nadziane ziemniaki z serem pleśniowym? Brzmi smacznie, a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • łyżka szczypiorku
  • świeże zioła - idealnie sprawdzi się tu oregano i bazylia
  • 60 g sera pleśniowego.

Sposób przygotowania:

Przepis na zapiekane ziemniaki, pomimo tego, że jest banalny, to stanowi kulinarne arcydzieło. Rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które najpierw dobrze będzie lekko podpiec w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Kolejnym krokiem będzie ich wystudzenie i możemy przystąpić do przygotowania naszego dania. Szczypiorek siekamy, a ser pleśniowy kroimy w plastry. Całe ziemniaki należy przekroić na pół. Ale nie do końca. Należy to zrobić w ten sposób, aby dół był połączony.

Do każdego z ziemniaków wkładamy plaster sera pleśniowego, posypujemy szczypiorkiem i odrobiną świeżych ziół. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści i ziemniaki będą miękkie i odpowiednio upieczone. Smacznego!

Do tak przygotowanych ziemniaków możesz podać pieczone udka z kurczaka na kapuście. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej