Polej młode ziemniaki winem. Będziesz zachwycony efektem końcowym
Proste i pyszne młode ziemniaki w białym winie z przyprawami, to pomysł na zaskakujący dodatek do obiadu. Ich smak jest nieziemski.
23.05.2023 | aktual.: 23.05.2023 16:55
Przełom maja i czerwca to czas, kiedy na ryneczkach i w sklepach pojawiają się młode ziemniaczki. Na ten delikatny, słodkawy smak czekamy przez cały rok z prawdziwym utęsknieniem. Chociaż najczęściej sięgamy po koperek i masło, to w białym winie i przyprawach smakują jeszcze lepiej. Delikatna skórka sprawia, że nie musisz ich obierać, więc przygotowanie jest proste i nie zajmie za dużo czasu.
Młode ziemniaki pieczone w winie
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
- 200 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 50 g masła
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części.
- Wkładam do patelni z grubym dnem lub rondelka i wlewam wino. Dorzucam posiekany czosnek i liście laurowe.
- Wlewam wino, przykrywam całość pokrywką i duszę na średnim ogniu.
- Gdy wino się zagotuje, zmniejszam moc palnika i podgrzewam, aż całe wyparuje.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam. Wrzucam na nią podsmażone ziemniaki (bez liści laurowych), dorzucam masło i podlewam olejem do smażenia.
- Smażę przez 10-15 minut, aż ziemniaki staną się złociste. Cały czas mieszam zawartość patelni, aby nic nie przywarło do dna.
O alkohol w tej potrawie nie musisz się martwić – podczas gotowania całkowicie znika, nadając jednak ziemniakom odpowiedni smak i aromat. Jest to danie kompletne, jednak jeśli chcesz, możesz przygotować do niego sos na bazie kwaśnej śmietany.