Polej młode ziemniaki winem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Proste i pyszne młode ziemniaki w białym winie z przyprawami, to pomysł na zaskakujący dodatek do obiadu. Ich smak jest nieziemski.

Młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło CanvaMłode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy na ryneczkach i w sklepach pojawiają się młode ziemniaczki. Na ten delikatny, słodkawy smak czekamy przez cały rok z prawdziwym utęsknieniem. Chociaż najczęściej sięgamy po koperek i masło, to w białym winie i przyprawach smakują jeszcze lepiej. Delikatna skórka sprawia, że nie musisz ich obierać, więc przygotowanie jest proste i nie zajmie za dużo czasu.

Młode ziemniaki z koperkiem
Młode ziemniaki- Pyszności; źródło: Adobe

Młode ziemniaki pieczone w winie

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części.
  2. Wkładam do patelni z grubym dnem lub rondelka i wlewam wino. Dorzucam posiekany czosnek i liście laurowe.
  3. Wlewam wino, przykrywam całość pokrywką i duszę na średnim ogniu.
  4. Gdy wino się zagotuje, zmniejszam moc palnika i podgrzewam, aż całe wyparuje.
  5. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam. Wrzucam na nią podsmażone ziemniaki (bez liści laurowych), dorzucam masło i podlewam olejem do smażenia.
  6. Smażę przez 10-15 minut, aż ziemniaki staną się złociste. Cały czas mieszam zawartość patelni, aby nic nie przywarło do dna.
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay

O alkohol w tej potrawie nie musisz się martwić – podczas gotowania całkowicie znika, nadając jednak ziemniakom odpowiedni smak i aromat. Jest to danie kompletne, jednak jeśli chcesz, możesz przygotować do niego sos na bazie kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil