Polej młode ziemniaki winem. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Proste i pyszne młode ziemniaki w białym winie z przyprawami, to pomysł na zaskakujący dodatek do obiadu. Ich smak jest nieziemski.

Młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło CanvaMłode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy na ryneczkach i w sklepach pojawiają się młode ziemniaczki. Na ten delikatny, słodkawy smak czekamy przez cały rok z prawdziwym utęsknieniem. Chociaż najczęściej sięgamy po koperek i masło, to w białym winie i przyprawach smakują jeszcze lepiej. Delikatna skórka sprawia, że nie musisz ich obierać, więc przygotowanie jest proste i nie zajmie za dużo czasu.

Młode ziemniaki z koperkiem
Młode ziemniaki- Pyszności; źródło: Adobe

Młode ziemniaki pieczone w winie

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój na cztery części.
  2. Wkładam do patelni z grubym dnem lub rondelka i wlewam wino. Dorzucam posiekany czosnek i liście laurowe.
  3. Wlewam wino, przykrywam całość pokrywką i duszę na średnim ogniu.
  4. Gdy wino się zagotuje, zmniejszam moc palnika i podgrzewam, aż całe wyparuje.
  5. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam. Wrzucam na nią podsmażone ziemniaki (bez liści laurowych), dorzucam masło i podlewam olejem do smażenia.
  6. Smażę przez 10-15 minut, aż ziemniaki staną się złociste. Cały czas mieszam zawartość patelni, aby nic nie przywarło do dna.
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay
Duszone młode ziemniaki w winie- Pyszności, źródło: pixabay

O alkohol w tej potrawie nie musisz się martwić – podczas gotowania całkowicie znika, nadając jednak ziemniakom odpowiedni smak i aromat. Jest to danie kompletne, jednak jeśli chcesz, możesz przygotować do niego sos na bazie kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości