Trik Tomasza Strzelczyka na błyskawiczne obranie młodych ziemniaków. Sprytne!

Sezon wiosenno-letni to idealny czas by w naszej kuchni zagościły młode ziemniaki. Jak je szybko obrać i ugotować, by wydobyć z nich cały smak. Oto sprawdzony patent na obieranie młodych ziemniaków, którym podzielił się Tomasz Strzelczyk.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Paulina

Zazwyczaj ziemniaki traktujemy jako dodatek do dania. Natomiast młode bulwy mogą zostać podstawą wielu pysznych. Ich przygotowanie nie będzie wymagać od nas zbyt wiele czasu, o czym informuje nas Tomasz Strzelczyk.

Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Wsyp sól gruboziarnistą do ziemniaków i całość zacznij mieszać. Pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w niecałe 5 minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy

- radzi Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu. Zastosuj zasadę: jedna łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach od momentu ponownego wrzenia wody. Gdy będą już dobre, zdejmij je z ognia, odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na około 4-5 minut. Warto tutaj dodać, że młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze i oczywiście też najlepiej zrobić je ze skórką.

Tomasz Strzelczyk radzi, co przygotować z młodych ziemniaków?

Tak obrane i przygotowane ziemniaki możesz wykorzystać do przygotowania wielu dań. W końcu warto skorzystać z sezonu, który obfituje w takie pyszności. Tomasz Strzelczyk proponuje, by przesmażyć młode ziemniaki na maśle z cebulką, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Na koniec posypujemy je koperkiem - młode ziemniaki go uwielbiają.

Możesz podać je również z masłem, kefirem i koperkiem. Idealnie sprawdzi się też zsiadłe mleko. Natomiast tradycyjne klasyczne danie, czyli młode ziemniaki z jajkiem i mizerią też będą dobrym rozwiązaniem w letnie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty spożywać ciężkich potraw. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów.

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem