PoradyTrik Tomasza Strzelczyka na błyskawiczne obranie młodych ziemniaków. Sprytne!

Trik Tomasza Strzelczyka na błyskawiczne obranie młodych ziemniaków. Sprytne!

Sezon wiosenno-letni to idealny czas by w naszej kuchni zagościły młode ziemniaki. Jak je szybko obrać i ugotować, by wydobyć z nich cały smak. Oto sprawdzony patent na obieranie młodych ziemniaków, którym podzielił się Tomasz Strzelczyk.

Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Pyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Paulina

02.05.2023 21:03

Zazwyczaj ziemniaki traktujemy jako dodatek do dania. Natomiast młode bulwy mogą zostać podstawą wielu pysznych. Ich przygotowanie nie będzie wymagać od nas zbyt wiele czasu, o czym informuje nas Tomasz Strzelczyk.

Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Wsyp sól gruboziarnistą do ziemniaków i całość zacznij mieszać. Pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w niecałe 5 minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy

- radzi Tomasz Strzelczyk.

Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu. Zastosuj zasadę: jedna łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach od momentu ponownego wrzenia wody. Gdy będą już dobre, zdejmij je z ognia, odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na około 4-5 minut. Warto tutaj dodać, że młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze i oczywiście też najlepiej zrobić je ze skórką.

Tomasz Strzelczyk radzi, co przygotować z młodych ziemniaków?

Tak obrane i przygotowane ziemniaki możesz wykorzystać do przygotowania wielu dań. W końcu warto skorzystać z sezonu, który obfituje w takie pyszności. Tomasz Strzelczyk proponuje, by przesmażyć młode ziemniaki na maśle z cebulką, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Na koniec posypujemy je koperkiem - młode ziemniaki go uwielbiają.

Możesz podać je również z masłem, kefirem i koperkiem. Idealnie sprawdzi się też zsiadłe mleko. Natomiast tradycyjne klasyczne danie, czyli młode ziemniaki z jajkiem i mizerią też będą dobrym rozwiązaniem w letnie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty spożywać ciężkich potraw. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów.

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie