Trik Tomasza Strzelczyka na błyskawiczne obranie młodych ziemniaków. Sprytne!

Sezon wiosenno-letni to idealny czas by w naszej kuchni zagościły młode ziemniaki. Jak je szybko obrać i ugotować, by wydobyć z nich cały smak. Oto sprawdzony patent na obieranie młodych ziemniaków, którym podzielił się Tomasz Strzelczyk.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Paulina

Zazwyczaj ziemniaki traktujemy jako dodatek do dania. Natomiast młode bulwy mogą zostać podstawą wielu pysznych. Ich przygotowanie nie będzie wymagać od nas zbyt wiele czasu, o czym informuje nas Tomasz Strzelczyk.

Przed ich obieraniem, przesyp młode ziemniaki do dużej miski. Wsyp sól gruboziarnistą do ziemniaków i całość zacznij mieszać. Pocieraj ziemniaki, tak by lekko zedrzeć z nich skórkę. W ten sposób nasze ziemniaki będą obrane w niecałe 5 minut. Następnie zalewamy je wodą i dokładnie mieszamy, tak żeby większą część skórki została usunięta. Tak obrane ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy

- radzi Tomasz Strzelczyk.

Obrazek
Szare ziemniaki - Pyszności; foto: Canva

Ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu. Zastosuj zasadę: jedna łyżeczka soli na 1 kilogram ziemniaków. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach od momentu ponownego wrzenia wody. Gdy będą już dobre, zdejmij je z ognia, odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na około 4-5 minut. Warto tutaj dodać, że młode ziemniaki znakomicie smakują przygotowane na parze i oczywiście też najlepiej zrobić je ze skórką.

Tomasz Strzelczyk radzi, co przygotować z młodych ziemniaków?

Tak obrane i przygotowane ziemniaki możesz wykorzystać do przygotowania wielu dań. W końcu warto skorzystać z sezonu, który obfituje w takie pyszności. Tomasz Strzelczyk proponuje, by przesmażyć młode ziemniaki na maśle z cebulką, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą. Na koniec posypujemy je koperkiem - młode ziemniaki go uwielbiają.

Możesz podać je również z masłem, kefirem i koperkiem. Idealnie sprawdzi się też zsiadłe mleko. Natomiast tradycyjne klasyczne danie, czyli młode ziemniaki z jajkiem i mizerią też będą dobrym rozwiązaniem w letnie gorące dni, kiedy nie mamy ochoty spożywać ciężkich potraw. Jednak warto czasami poeksperymentować w kuchni i wykorzystać je do innych przepisów.

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥