Jeśli chcesz kupić młode ziemniaki, pamiętaj o jednym. Inaczej na pewno popełnisz błąd

Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. To wyjątkowo smaczne warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy nie mogą doczekać się już obiadu z młodymi ziemniakami. Katarzyna Bosacka zdradza, o czym należy pamiętać na zakupach. 

ObrazekFacebook/Instagram/Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie nagranie, w którym pomaga w świadomym kupowaniu ziemniaków. Okazuje się, że przez niewiedzę możemy dać się nabrać i stracić pieniądze. Czym różnią się od siebie ziemniaki jadalne, wczesne i młode? Dziennikarka odpowiada.

Katarzyna Bosacka zdradza, jak kupować młode ziemniaki. Trzeba mieć się na baczności

Choć zakup ziemniaków w sklepie mógłby wydawać się najprostszą czynnością, to okazuje się, że wcale tak nie jest. Katarzyna Bosacka podpowiada, czym różnią się poszczególne ziemniaki i jak kupić te, na których zakupie naprawdę nam zależy.

Przede wszystkim nie powinniśmy dać się zwieść, bo polskie młode ziemniaki trafiają do sklepów dopiero w czerwcu. Wcześniej możemy kupić ziemniaki jadalne i wczesne. Ziemniaki jadalne to warzywa z zeszłego roku, których zbiory najprawdopodobniej przypadały na jesień. Są duże i mają grubą skórkę, więc są przeciwieństwem młodych ziemniaków, których tak wyczekujemy.

Mogłoby się zaś wydawać, że ziemniaki wczesne to strzał w dziesiątkę. Nic bardziej mylnego.

Są importowane z Cypru, Izraela, Hiszpanii i z Włoch. Są bardzo drogie. Kosztują nawet kilkanaście złotych za kilogram

- zaznacza Katarzyna Bosacka.

Bardzo często dajemy się więc nabrać, licząc na to, że tak wysoka cena dotyczy ziemniaków młodych. Wynika ona jednak z kosztów transportu, a nie jakości i terminu zbiorów.

Młode ziemniaki – przepisy. W tych wersjach smakują obłędnie

Wszyscy czekamy na młode ziemniaki, ponieważ charakteryzują się delikatnym smakiem. Sposobów na ich przyrządzenie jest ogrom, a przepisy na ziemniaki potrafią zaskoczyć. Doskonale smakują jako placki ziemniaczane, ale też w różnorodnych sałatkach. Twoja rodzina na pewno rozsmakuje się też w młodych ziemniakach faszerowanych serem bądź mięsem podawanych z sosem. Będą też świetnym dodatkiem do tradycyjnych obiadów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości