Kapusta faszerowana. Smakuje prawie jak gołąbki, ale prezentuje się lepiej

Przepis na nietypowe gołąbki serwowane w kapuście. Bez zawijania i bałaganu. Prosty przepis na gołąbkową zapiekankę z mięsem mielonym.

ObrazekGołąbki w kapuście- Pyszności/ źródło: ПАПА МОЖЕТ
Ewa

Gołąbki inaczej

Gołąbki to tradycyjne danie polskiej kuchni, za którym wręcz przepadamy. Świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad - przygotowane nawet dzień lub dwa wcześniej wciąż będą smakowały dobrze po podgrzaniu. Zdecydowanie najpopularniejszym farszem jest połączenie mięsa mielonego i ryżu. Jeśli jednak nie jesteś fanem dość czasochłonnego zawijania lub po prostu macie ochotę na coś innego, to mamy rozwiązanie wprost idealne. Zamiast zawijać farsz w liście, włóż go do środka wydrążonej kapusty. Taki "kociołek" nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale również (a może nawet przede wszystkim) bardzo smaczny.

Gołąbki w kapuście

Składniki:

Farsz

  • 450 mięsa mielonego z łopatki
  • 80 g ryżu
  • 1 cebula
  • 30-40 g posiekanej natki pietruszki
  • sól, słodka papryka, pieprz
  • olej

Ponadto

  • 1 kapusta biała
  • 450 mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml wody
  • 5 pomidorów
  • sól, słodka papryka, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania:

Natnij twardą część kapusty tak, aby stabilnie stała na blacie. Następnie odetnij kawałek górnej części, tworząc kapelusz. Wydrąż wnętrze kapusty, tworząc miskę na gołąbkowy farsz. W misce połącz ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz paprykę w proszku. Wlej odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj.

Gołąbki w kapuście- Pyszności
Gołąbki w kapuście- Pyszności

Z powstałego farszu uformuj małe klopsiki i umieść je w wydrążonej kapuście. W osobnej misce połącz koncentrat pomidorowy z wodą. Dodaj pół łyżeczki kolendry, pieprzu, soli. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym. Powstałym sosem zalej klopsiki znajdujące się w kapuście oraz wlej go również na dno naczynia. Przykryj odłożoną wcześniej czapeczką i przykryj namoczonym papierem do pieczenia oraz folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.

Gołąbki w kapuście- Pyszności
Gołąbki w kapuście- Pyszności

Gołąbkowa zapiekanka z klopsikami jest już gotowa. Pokrój ją na porcje jak tort i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy