PrzepisGołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka, nikt ich nie robi równie aromatycznych

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka, nikt ich nie robi równie aromatycznych

Nie masz pomysłu na obiad? A co powiesz na pyszne, jedyne w swoim rodzaju gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka? Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Nie musisz do nich nawet parzyć kapusty!

Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/oddaszfartucha
Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: Canva.com ; instagram.com/oddaszfartucha
Agnieszka

07.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:51

Gołąbki

Golabki - Pyszności
Golabki - Pyszności

Smak i charakterystyczny wygląd gołąbków zna prawie każdy z nas. To tradycyjne danie zazwyczaj powstaje między innymi na bazie mięsa i ryżu, które następnie zawija się w liście kapusty. Okazuje się, że z powodzeniem możemy pominąć tę ostatnią czynność. Tomasz Strzelczyk podzielił się wyjątkowym przepisem na gołąbki bez zawijania. Niektórzy porównaliby danie do pysznych pulpetów, które zostały wzbogacone w kapustę, kaszę jęczmienną oraz pieczarki. Poniżej podajemy recepturę na tę rewelacyjną potrawę.

Przepis na gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki bez zawijania - Pyszności; Foto: Canva.com
Gołąbki bez zawijania - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

                     
  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 500 g kapusty
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 350 g pieczarek
  • 500 ml rosołu lub dowolnego bulionu
  • 500 g passaty pomidorowej
  • mąka do obtaczania
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

       
  1. Ugotuj kaszę jęczmienną i odłóż ją na bok. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle. W międzyczasie zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula już się zeszkli, dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie. Następnie dodaj do nich posiekaną gałązkę tymianku. Całość smaż na niskim ogniu.
  2. W międzyczasie pokrój kapustę na bardzo drobne kawałki. Rozdrobnioną kapustę dokładnie zmieszaj w misce z mięsem z indyka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę jęczmienną i jajko. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodaj usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dokładnie zmieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj masę ręką.
  3. W naczyniu przygotuj mąkę. Następnie zacznij formować okrągłe gołąbki. Co jakiś czas mocz ręce w wodzie. Dzięki temu farsz nie będzie przyklejał się do dłoni. Następnie uformowane kulki obtaczaj w mące i odkładaj na bok.
  4. Na patelni rozgrzej olej i niewielką ilość masła. Następnie dodaj lekko zgniecione trzy ząbki czosnku. Następnie smaż gołąbki, co jakiś czas je przewracaj, aż się zarumienią i nabiorą złocistego koloru. Gotowe odłóż na talerz.
  5. Następnie przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, wrzuć dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i wlej passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czubatą łyżkę ostrej musztardy i niewielką ilość soli. Wlej rosół bądź dowolny bulion. W kolejnym kroku dodaj majeranek, tymianek, rozmaryn i gałązkę świeżej mięty. Na końcu wrzuć do sosu obsmażone gołąbki. Całość przykryj i duś przez około 30 minut. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie