Gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka, nikt ich nie robi równie aromatycznych
Nie masz pomysłu na obiad? A co powiesz na pyszne, jedyne w swoim rodzaju gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka? Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Nie musisz do nich nawet parzyć kapusty!
07.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 11:51
Gołąbki
Smak i charakterystyczny wygląd gołąbków zna prawie każdy z nas. To tradycyjne danie zazwyczaj powstaje między innymi na bazie mięsa i ryżu, które następnie zawija się w liście kapusty. Okazuje się, że z powodzeniem możemy pominąć tę ostatnią czynność. Tomasz Strzelczyk podzielił się wyjątkowym przepisem na gołąbki bez zawijania. Niektórzy porównaliby danie do pysznych pulpetów, które zostały wzbogacone w kapustę, kaszę jęczmienną oraz pieczarki. Poniżej podajemy recepturę na tę rewelacyjną potrawę.
Przepis na gołąbki bez zawijania według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa z indyka
- 500 g kapusty
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 350 g pieczarek
- 500 ml rosołu lub dowolnego bulionu
- 500 g passaty pomidorowej
- mąka do obtaczania
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka ostrej musztardy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżej mięty
- 1 gałązka rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Ugotuj kaszę jęczmienną i odłóż ją na bok. Następnie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle. W międzyczasie zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula już się zeszkli, dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie. Następnie dodaj do nich posiekaną gałązkę tymianku. Całość smaż na niskim ogniu.
- W międzyczasie pokrój kapustę na bardzo drobne kawałki. Rozdrobnioną kapustę dokładnie zmieszaj w misce z mięsem z indyka. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę jęczmienną i jajko. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodaj usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dokładnie zmieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj masę ręką.
- W naczyniu przygotuj mąkę. Następnie zacznij formować okrągłe gołąbki. Co jakiś czas mocz ręce w wodzie. Dzięki temu farsz nie będzie przyklejał się do dłoni. Następnie uformowane kulki obtaczaj w mące i odkładaj na bok.
- Na patelni rozgrzej olej i niewielką ilość masła. Następnie dodaj lekko zgniecione trzy ząbki czosnku. Następnie smaż gołąbki, co jakiś czas je przewracaj, aż się zarumienią i nabiorą złocistego koloru. Gotowe odłóż na talerz.
- Następnie przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju, wrzuć dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i wlej passatę pomidorową. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czubatą łyżkę ostrej musztardy i niewielką ilość soli. Wlej rosół bądź dowolny bulion. W kolejnym kroku dodaj majeranek, tymianek, rozmaryn i gałązkę świeżej mięty. Na końcu wrzuć do sosu obsmażone gołąbki. Całość przykryj i duś przez około 30 minut. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku.