Gordon Ramsey zdradził swój przepis na jajecznicę. Jeden składnik sprawia, że jest idealna

Prawdopodobnie najbardziej znany kucharz świata pokazał, jak przygotować śniadanie doskonałe. Idealna jajecznica Gordona Ramsaya nie jest wcale trudna do zrobienia, ale trzeba znać kilka trików. 

Obrazekidealna jajecznica Gordona Ramsaya - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Gordon Ramsay

Czy istnieje popularniejsze śniadanie niż jajecznica? Raczej nie. A czy istnieje kucharz o większej sławie niż Gordon Ramsay? Wątpliwe! Jak widzicie, jajecznica i Gordon mają ze sobą coś wspólnego i duet ten sprawdza się w kuchni znakomicie.

Idealna jajecznica Ramsaya wiąże się jednak z przestrzeganiem kilku ważnych reguł podczas jej przyrządzania. To trochę jak z rosołem: niby wszystko łatwe i oczywiste, ale, jak się okazuje, zupę tę można przygotować lepiej lub gorzej. 

Obrazek
idealna jajecznica Gordona Ramsaya - Pyszności; foto: Canva

Jakie zasady smażenia jajecznicy zdradził prowadzący "Hell's Kitchen" i "Kuchennych koszmarów"?

  • Sól dodaj do jajecznicy na sam koniec. Wsypanie jej zbyt wcześnie może sprawić, że twoje śniadanie będzie wodniste i... niejadalne.
  • Nie mieszaj jajek przed tym, jak dodasz je na patelnie. To bez sensu.
  • Smaż jajecznicę na małym ogniu i trzymaj nerwy na wodzy. Nie ma nic gorszego niż ścięta na wiór jajecznica, co może się wydarzyć, gdy nie starczy ci cierpliwości i zwiększysz moc palnika.
  • Dodaj do jajecznicy łyżkę śmietany. Ten produkt zapewni twojemu śniadaniu lekkość i puszystość godną Gordona Ramsaya.

Idealna jajecznica Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • łyżka śmietany
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Masło rozgrzej na patelni. Kiedy będzie już gorące, wbij na nie jajka. Użyj silikonowej łopatki do ich delikatnego rozmieszania.

Obrazek
idealna jajecznica Gordona Ramsaya - Pyszności; foto: Canva

Przez cały czas trzymaj jajecznicę na niewielkiej mocy palnika. Jeśli strzępy jajek zaczynają schnąć, zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj.

Kiedy twoje śniadanie osiągnie odpowiadającą ci konsystencję (pamiętaj, że nawet jeśli wolisz bardziej ściętą jajecznicę, kawałki powinny dalej wyglądać na wilgotne), dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Dodaj też łyżkę śmietany i całość wymieszaj.

Podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i świeżym pieczywem. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z ciekawym przepisem na makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej