Gospodynie z Bieczu serwują zapomnianą zupę. Jest prostsza do zrobienia niż rosół
Już za moment zabiorę cię w kulinarną podróż do przeszłości. Pamiętasz zupę ziemniaczaną, którą bardzo często gotowała mama lub babcia? Z dzisiejszym przepisem zrobisz ją w prosty i szybki sposób. A wszystko to zasługa Koła Gospodyń Wiejskich z Bieczu. Ich receptura to po prostu mistrzostwo!
21.07.2023 10:17
Uwielbiam rodzimą kuchnię, w której każdy może znaleźć coś dla siebie. Przepyszne pierogi, niesamowite gołąbki, chrupiący schabowy z czerwoną ćwikłą, czy w końcu cała masa genialnych zup. Wybór jest naprawdę duży. A skoro już o zupach mowa, to ostatnio w mojej kuchni po długiej przerwie pojawił się domowy przepis, który dosłownie skradł serca wszystkim domownikom. Ty też musisz go przetestować!
Jeśli go wykorzystasz, masz pewność, że ugotowana zupa zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, twoi bliscy na pewno poproszą o dokładkę. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Aby przygotować genialny obiad, nie potrzebujesz skomplikowanych produktów. Sam proces przygotowania jest też dużo prostszy i krótszy od zrobienia, chociażby rosołu. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do dalszego czytania?
Nie przegap też: Kremowa czerwona zupa z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem
Zupa ziemniaczana od gospodyń z Bieczu
Na pewno zgodzisz się ze mną, że najlepsze przepisy znajdziemy w starych przepiśnikach naszych mam i babć. Doświadczone kucharki doskonale wiedzą, jak przygotować rodzinny obiad. Nie inaczej jest w przypadku zupy ziemniaczanej. I tu polecam wykorzystać przepis od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Bieczu. Dzięki genialniej recepturze przygotujesz pyszną zupę, która zachwyca smakiem już po pierwszej łyżce. W moim domowym menu zamieszkała na stałe i mam nadzieję, że podobnie będzie u ciebie!
Jak zrobić zupę ziemniaczaną?
Zupa ziemniaczana z przepisu gospodyń składa się z pysznych warzyw, które razem tworzą niesamowitą kombinację smakową. A, że nie ma tu ani grama mięsa, jest to świetna opcja dla osób, które stawiają w swojej kuchni na dania bezmięsne.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 cebula,
- 1/3 selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kostka rosołowa,
- natka pietruszki lub kopru,
- 2 litry wody
- 1 szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania warzyw. Najpierw obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Następnie zajmij się marchewkami, pietruszką oraz selerem.
- Kiedy warzywa będą już wstępnie przygotowane, przełóż je do garnka na palniku.
- Następnie dodaj do środka 2 litry wody i zacznij gotować.
- W międzyczasie obierz i pokrój na mniejsze kawałki cebulę.
- Nie zapomnij też o czosnku. Panie z KGW w Bieczu najpierw go obierają, po czym drobno siekają.
- Pokrojoną wcześniej cebulę podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dopiero w takiej formie możesz dodać ją do garnka. Pamiętaj, że zanim to zrobisz, należy upewnić się, czy warzywa w garnku są już miękkie. Jeśli tak, możesz spokojnie wrzucić do środka cebulę.
- To również dobry moment, aby dodać czosnek, kostkę rosołową oraz pieprz.
- Po kilku minutach gotowania pozostaje tak naprawdę zahartowanie zupy. Aby to zrobić, odlej z garnka kilka łyżek ciepłej zupy i połącz ją z kwaśną śmietaną. Dopiero po uzyskaniu jednolitej mieszanki, możesz zacząć przelewać ją powoli do garnka. Dzięki temu zabiegowi będziesz mieć pewność, że śmietana się nie zważy i w zupie nie powstaną nieprzyjemne grudki.
- Przed podaniem zupę udekoruj przy pomocy posiekanej pietruszki lub koperku. Smacznego!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby wyczarować w swojej kuchni pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny. Zupa ziemniaczana stanie się hitem w każdym domu. Po prostu nie ma innej opcji!