Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Szukasz sprawdzonego przepisu na gotowane jajka na twardo? Tak, aby mieć pewność, że za każdym razem wyjdą tak, jak właśnie tego chcesz?
02.10.2022 | aktual.: 03.10.2022 13:27
Jeśli tak, dzisiejsza metoda wykorzystywana m.in. przez hotelowych kucharzy, z pewnością Ci się spodoba. Nie dość, że jest prosta i dzięki niej przygotujesz idealne jajka, to jeszcze nie musisz obawiać się, że skorupka nie będzie chciała odejść od białka. Czego chcieć więcej? ?
Będziesz potrzebować:
- 12 jajek
- 2 szklanki zimnej wody
- kilka kostek lodu
- 1 foremka na babeczki
#1 Ułóż jajka w formie na babeczki
Jajka w foremce wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
#2 Czas na lodową kąpiel
Do miski wlej 2 szklanki wody i dodaj kostki lodu. Teraz w misce możesz umieścić jajka. Trzymaj je tam 10 minut, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.
#3 Pozbądź się skorupki
Dzięki pieczeniu w piekarniku, obierzesz jajka w ekspresowym tempie. Co więcej, możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni!
#4 Ciesz się smakiem idealnego jajka na twardo
I to wszystko! Tak przygotowane jajka możesz wykorzystać jako składnik sałatki, kanapki, czy też przekąska na drugie śniadanie.