PoradySprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki

Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Frania
02.10.2022 12:29, aktualizacja: 03.10.2022 13:27

Szukasz sprawdzonego przepisu na gotowane jajka na twardo? Tak, aby mieć pewność, że za każdym razem wyjdą tak, jak właśnie tego chcesz?

Jeśli tak, dzisiejsza metoda wykorzystywana m.in. przez hotelowych kucharzy, z pewnością Ci się spodoba. Nie dość, że jest prosta i dzięki niej przygotujesz idealne jajka, to jeszcze nie musisz obawiać się, że skorupka nie będzie chciała odejść od białka. Czego chcieć więcej? ?

Będziesz potrzebować:

  • 12 jajek
  • 2 szklanki zimnej wody
  • kilka kostek lodu
  • 1 foremka na babeczki

#1 Ułóż jajka w formie na babeczki

Ashley Manila/ https://www.ehow.com/
Ashley Manila/ https://www.ehow.com/

Jajka w foremce wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

#2 Czas na lodową kąpiel

Ashley Manila/ https://www.ehow.com/
Ashley Manila/ https://www.ehow.com/

Do miski wlej 2 szklanki wody i dodaj kostki lodu. Teraz w misce możesz umieścić jajka. Trzymaj je tam 10 minut, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.

#3 Pozbądź się skorupki

Ashley Manila/ https://www.ehow.com/
Ashley Manila/ https://www.ehow.com/

Dzięki pieczeniu w piekarniku, obierzesz jajka w ekspresowym tempie. Co więcej, możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni! 

#4 Ciesz się smakiem idealnego jajka na twardo

Ashley Manila/ https://www.ehow.com/
Ashley Manila/ https://www.ehow.com/

I to wszystko! Tak przygotowane jajka możesz wykorzystać jako składnik sałatki, kanapki, czy też przekąska na drugie śniadanie.

A Ty jakie jajka lubisz najbardziej? Ugotowane na twardo, czy może na miękko?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także