Sprytny trik hotelowych kucharzy. Robią idealne jajka na twardo w formach na babeczki
Szukasz sprawdzonego przepisu na gotowane jajka na twardo? Tak, aby mieć pewność, że za każdym razem wyjdą tak, jak właśnie tego chcesz?
Jeśli tak, dzisiejsza metoda wykorzystywana m.in. przez hotelowych kucharzy, z pewnością Ci się spodoba. Nie dość, że jest prosta i dzięki niej przygotujesz idealne jajka, to jeszcze nie musisz obawiać się, że skorupka nie będzie chciała odejść od białka. Czego chcieć więcej? ?
Będziesz potrzebować:
- 12 jajek
- 2 szklanki zimnej wody
- kilka kostek lodu
- 1 foremka na babeczki
#1 Ułóż jajka w formie na babeczki
Jajka w foremce wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
#2 Czas na lodową kąpiel
Do miski wlej 2 szklanki wody i dodaj kostki lodu. Teraz w misce możesz umieścić jajka. Trzymaj je tam 10 minut, dzięki czemu zatrzymasz proces gotowania.
#3 Pozbądź się skorupki
Dzięki pieczeniu w piekarniku, obierzesz jajka w ekspresowym tempie. Co więcej, możesz przechowywać je w lodówce do 7 dni!
#4 Ciesz się smakiem idealnego jajka na twardo
I to wszystko! Tak przygotowane jajka możesz wykorzystać jako składnik sałatki, kanapki, czy też przekąska na drugie śniadanie.