Makaron możesz ugotować na patelni. I to w niecałe 15 minut!

Na pewno nie raz gotowałaś makaron. I pewnie myślisz, to żadna sztuka wrzucić go do garnka z wrzącą wodą i mieszać od czasu do czasu, aż makaron będzie gotowy.

ObrazekChowhound
Frania

A jeśli powiem Ci, że istnieje metoda gotowania makaronu, która pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu, energii i pieniędzy? Z pewnością chcesz ją poznać ?

Czego będziesz potrzebować:

  • patelnię
  • makaron
  • wodę

Co dalej...

Obrazek
Chowhound

Kiedy już mamy wszystkie składniki, wystarczy ułożyć patelnię na palniku i wsypać do niej makaron i dodać wodę. Gotuj przez kilka minut, aż makaron stanie się miękki, a woda zniknie z powierzchni patelni. I to wszystko!

Zalety

  1. Wykorzystując zaprezentowaną metodę skracasz cały proces przygotowania, który będziesz mogła przeznaczyć na coś innego.
  2. Zaoszczędzisz również na rachunkach, ponieważ gotując makaron na patelni, potrzebujesz znacznie mniej wody.
  3. Jeśli ugotujesz makaron na patelni, nie musisz myć kilku garnków. Makaron możesz połączyć m.in. z ulubionym sosem, czy też serem, bezpośrednio na patelni.
  4. Ekspresowe przygotowanie makaronu, powstrzyma Cię przed zajadaniem się przekąskami, czekając na chwilę, kiedy makaron się ugotuje.
Obrazek
Chowhound
Co myślisz o takim sposobie gotowania makaronu? Wykorzystasz go w swojej kuchni?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀